ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În China au dispărut aproape 30 mii râuri (Video)




Descriere:

China este deshidratată într-un ritm alarmant. Generalizând rezultatele primului recensământ național al rezervoarelor de apă, publicat de Ministerul Chinez al Resurselor Acvatice, se poate spune că în fiecare an țara pierde cel puțin o mie de râuri şi această tendință se observă în ultimii 20 de ani. O jumătate din râurile dispărute nu au fost deloc mici.

Inginerul principal de la Biroul de Geologie şi Minerale din provincia Sichuan, profesorul Xiao Fan, a spus că de vină este omul:

"Dezvoltările actuale din China sunt făcute irațional. Evoluția se datorează consumului excesiv al resurselor naturale, care distruge natura și provoacă daune grave oamenilor. Responsabilitatea pentru acest fapt revine pe seama autorităților".

Ziarul de stat Global Times de asemenea a citat un rând de experți, care spun că uscarea râurilor „este rezultatul direct al dezvoltării industriale, neglijente şi iresponsabile”. Articolul menționează că "un rol negativ l-au jucat, probabil, proiectele mari de hidrocentrale, cum ar fi Hidrocentrala
" Trei Defileuri". Anume acest baraj, autoritățile chineze îl consideră unul dintre cele mai remarcabile realizări în infrastructură.

Potrivit Ministerului Chinez al Resurselor Acvatice, până în prezent țara are cca 23 mii de râuri cu o suprafaţă de peste 160 de kilometri pătrați. Douăzeci de ani în urmă, au fost 50 de mii. De ce atunci au dispărut 27 mii râuri?

Profesorul Fan Xiao, hidrogeolog:
"Extinderea orașelor, construirea întreprinderilor şi parcurilor industriale duce la faptul că râurile se transformă în depozite de deșeuri. În plus, majoritatea proiectelor privind rezervarea apelor se efectuează prin interceptarea sau redirecționarea fluxurilor de apă. Clădirile blochează calea râului, distrugându-l".

ONU a introdus China, în lista cu 13 țări având cel mai mare deficit de apă. Conform cifrelor oficiale, 40% din râurile țării sunt otrăvite, mai mult de jumătate dintre ele într-atât, încât apa nu este potrivită pentru utilizare în oricare formă şi este periculos s-o atingeți cu mâna.

Potrivit Global Times, dispariția râurilor este o amenințare nu doar pentru mediul înconjurător, dar şi asemenea pentru așa-numita "stabilitate socială".

Profesorul Fan Xiao, hidrogeolog:
"În ultimii 10 ani poluarea mediului înconjurător s-a transformat într- o problemă publică. Din acest motiv au loc mai multe proteste. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi și devine o problemă gravă".

Anterior, autoritățile au reacţionat foarte reticent la avertizările ecologiştilor. Acum, când nivelul de nemulțumire publică a crescut până la dimensiuni fără precedent și a înlocuit chiar problema acaparării ilegitime a terenurilor, se pare că Partidul Comunist este dispus să acorde mai multă atenție acestui aspect. Noul premier Li Keqiang, a promis să adopte legi mai transparente în acest domeniu.

 

 

 

 

Sursa: youtube.com

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 19 aprilie 2013 9:30
Vizualizări: 2639

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
97
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
107
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
81
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
125