În Chişinău a fost lansată prima uzină de prelucrare a deşeurilor plastice (+Video)

В Кишиневе был открыт первый завод по переработке отходов пластика (+Видео) 

 

Academia de Ştiinţe a Republica Moldova împreună cu un investitor privat au lansat în Chişinău o uzină de prelucrare a deşeurilor plastice. Aceasta va produce ţiglă pentru acoperiş şi trotuare, căldări, scînduri, cărămidă etc. Valoarea proiectului constituie în jur de 2,4 milioane de lei.

 

Deşi uzina activează de mai mult timp, lansarea oficială a avut loc astăzi, iar de la eveniment nu a lipsit nici premierul Vlad Filat.

«Arii protejate» – lozinca Zilei Europene a Parcurilor, celebrată la Chişinău
«Arii protejate» – lozinca Zilei Europene a Parcurilor, celebrată la Chişinău

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Ghorghe Duca, a declarat că uzina va prelucra toate tipurile de plastic, care nu pot fi exportate. “Am elaborat un adaos care dă posibilitatea să-l formatăm şi să obţinem scîndură, ţiglă. Anual, vor fi prelucrate în jur de 200 de tone de deşeuri”, a spus Duca.

El s-a arătat deranjat că în Moldova nu există o lege cu privire la colectarea deşeurilor, uzina fiind nevoită să îl procure.

La rîndul său, prim-ministrul Vlad Filat a declarat că în perioada următoare aceste lacune legislative vor fi eliminate. “Pe teritoriul Moldovei există 3 milioane de tone de deşeuri din plastic, cifră care vorbeşte despre starea ecologică din ţară şi vom veni cu acţiuni concrete în colectarea deşeurilor, dar şi prelucrarea lor”, a remarcat premierul.

Pînă în prezent, în Moldova erau prelucrate doar cîteva tipuri de plastic, precum polietilena, restul fiind fie exportate, fie colectate şi depozitate pe teritoriul ţării.

 

 

 

 

Sursa: noi.md