In magic

/ Vizionări: 5712
Tag-uri:

Волшебный лён

 

Inul are o istorie mai mare de 9000 de ani. Istoricii scriu ca inul a fost domesticit în Sumer, Egiptul Atic și Persia, acesta a fost una dintre cele mai vechi plante cultivate în Asia și Europa. Conform mărturiilor din Roma antică, în secolul I din e.n. galii (populația celtică din Franța modernă) și germanii au cultivat inul: la aceste triburi haine de in au fost considerate un privilegiu al nobilimii, în miturile scandinave inul este numit prețios. Țesăturile de in au fost găsite pe mumiile faraonilor egipteni, preoții egipteni, patricienii romani se îmbrăcau în haine de in. În al 7-lea secol î.e.n. pe acest țesut a fost scrisă Cartea de in a etruscilor antici. Homer a proslăvit meșteșugul de țesut, băieții și fete tinere din opera sa "Iliada"purtau haine de in. Există o versiune conform căreia compania argonauților pentru "lâna de aur" a fost o campanie de căutare a secretului creării celui mai fin fir de in care a fost apreciat în aur.

Seminţele de in şi de susan te ajută să slăbeşti
Seminţele de in şi de susan te ajută să slăbeşti

În prezent inul nu este doar materia primă pentru industria textilă, dar și materii prime de importanță strategică utilizate în multe sectoare ale economiei, cum ar fi producția celulozei și hârtiei, materialelor medicale, chimice, pentru armată și industria auto, etc.

Inul este cultivat și procesat în Rusia, Ucraina, Belarus și în multe alte țări. Din cauza tehnologiilor complexe și costisitoare de producere si prelucrare a inului, multe componente biologice și chimice utilizate în acest proces  sunt mai scumpe decât cele de bumbac. Inul este greu de cultivat, cel mai confortabil planta se simte pe pământul din Belarus, unde climatul este umed, căldura și soarele sunt moderați.

Țesăturile din in sunt printre puține care sunt fabricate complet din materie primă naturală. Proprietățile de consum ale țesăturilor si produselor de in sunt cu adevărat unice - naturalețea și proprietăți ecologice sunt combinate cu conductivitatea termică ridicată, permeabilitatea la aer, higroscopicitatea. Țesătura de in are chiar și proprietăți de vindicare. Totodată ea are o rezistență la uzură ridicată și o tărie, care sunt foarte importante pentru anumite tipuri de țesuturi fabricate în special în scopuri industriale.

Cum să determinăm inul natural?
Cum să determinăm inul natural?

Unicitatea inului constă în faptul că din el se face o țesătură foarte fină și în același timp o pânza robustă, furtunuri de incendiu și chiar frânghii.

Inul are proprietăți valoroase unice de igienă, de exemplu,o mare permeabilitate la vapori și o capacitate de a disipa căldura și umezeala. Inul este bun pentru locuitorii din regiunile de sud și de nord. In anotimpul cald, la o persoană îmbrăcată în haine de in temperatura pielii este cu 3-4 grade mai mică decât în haine de bumbac sau mătase, să nu mai vorbim de sintetice.

Proprietățile unice ale țesăturii de in: acestea sunt netede, au o asprime moderată  și o capacitate de a absorbi umezeala din picături în contact cu suprafața în cauză; electrificarea minimală, adeziunea mică creează la o persoană senzații plăcute.

Ce trebuie să ştii despre seminţele de in şi cum să le incluzi cel mai eficient în dietă
Ce trebuie să ştii despre seminţele de in şi cum să le incluzi cel mai eficient în dietă

Prezența unor cantități mici de fibre de in (10%) elimină complet efectul de electrificare, prin urmare acum sunt foarte populare țesături amestecate cu in.

Oamenii de știință au dovedit că utilizarea îmbrăcămintei de in previne o serie de maladii, deoarece inul are proprietăți bacteriologice rare - bacteriile sau ciupercile nu se multiplică pe el. Acest material ecologic pur este un antiseptic natural. Inul ucide microbii, infecții, suprimă microflora dăunătoare, rănile sub pansamente de in se vindeca mai repede. Inul conține silicea care reține dezvoltarea bacteriilor.

Recent oamenii de știință au efectuat un experiment foarte interesant. Prin studii comparative ei au descoperit că somnul pe lenjerie de pat din in crește nivelul de imunoglobulina A în sânge, care reface sistemul imunitar. Ca urmare omul se simte mai voios, mai sănătos. Nici sintetice, nici bumbacul nu dau un astfel de efect.

Studiile recente au descoperit că hainele din pânza de in scad nivelul radiației, slăbesc de două ori raze gamma și protejează împotriva mediului chimic agresiv. În plus, s-a constatat că inul poate parțial stinge radiația electromagnetică a aparatelor de uz casnic și industriale. Haina din in devine aproape o uniformă pentru cei care stau la calculator.

Mai multe despre ţesăturile ecologice: soia, inul şi toate-toate-toate (Partea 1)
Mai multe despre ţesăturile ecologice: soia, inul şi toate-toate-toate (Partea 1)

În toată lumea și-au dat seama că haine ecologic curate din in datorita proprietăților sale unice sunt utile pentru sănătatea umană. Prin urmare fibrele naturale au devenit foarte răspândite în produse de înaltă calitate.

Proprietăți utile ale uleiului de in

Uleiul de in (oleum lini) este ulei gras extras din semințe de in presate la rece (semințe de in conțin până la 48% de ulei). Valoarea biologică a uleiului din semințe de in ocupă primul loc printre alte uleiuri vegetale alimentare și conține o mulțime de substanțe utile pentru organism. Semințe de in conțin 46% de vitamina F, care nu este sintetizată în organismul uman, ci este importată din exterior. Din compoziția uleiului din semințe de in fac parte acizii valoroși nesăturați și cantități mari de vitamine A și E. Uleiul este de asemenea o sursă externă excelentă de acizi grași Omega-3 și Omega-6, doar 1-2 linguri pot satisface nevoia zilnică.

Cele mai importante componente ale uleiului din semințe de in sunt:

- acid alfa-linolenic (Omega-3) - 60%;

- acid linoleic (omega-6) - 20%;

- acid oleic (omega-9) - 10%;

- alți acizi grași saturați - 10%.

Consumul zilnic de ulei din semințe de in ajută la :

- prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și infarctului miocardic;

Jeleu din in – întinerire și purificare intensă!
Jeleu din in – întinerire și purificare intensă!

- utilizarea regulată a uleiului din semințe de in ajută la scăderea colesterolului și a stresului asupra inimii și vaselor de sânge din cauza scăderii vâscozității sângelui și normalizării nivelului de grăsime, creșterea elasticității vaselor de sânge ceea ce în cele din urmă împiedică la apariția cheagurilor de sânge;

- normalizarea întregului sistem digestiv uman, îmbunătățește funcția hepatică, ajută la tratarea colitei, gastritei, elimină constipație, arsuri la stomac, are o acțiune antiparazitară;

- crește imunitatea, utilizarea previne dezvoltarea anumitor tipuri de cancer (cancer de sân și cancer de colon). In medicină se recomandă ulei din semințe de in pacienților postoperatorii sau slăbiți în timpul de reabilitare. Utilizarea regulată a uleiului de in se recomandă copiilor pentru dezvoltarea deplină și sănătoasă a organismului;

- acest ulei trebuie să facă parte din dieta femeilor gravide, deoarece componentele sale au un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului copilului nenăscut, ușurează sarcina și nașterea. Consumul zilnic al uleiului din semințe de in normalizează fonul hormonal, atenuează sindromul premenstrual și îmbunătățește bunăstarea femeilor în menopauza;

- previne boli de plămâni și bronhiile, boli ale sistemului nervos, boli ale rinichilor și vezicii urinare, boli tiroidiene, se folosește în tratamentul potentei sexuale masculine;

- scapă de excesul de greutate, cu condiția înlocuirii parțiale a grăsimilor consumate de origine animalieră cu ulei de in ușor degerat. Ulei de in normalizează metabolismul lipidic și prin urmare ajută să pierdeți în greutate, dacă este necesar. Ulei din semințe de in este o componentă necesară de mâncare pentru vegetarieni, care au a refuzat să consume pește.

În ramura cosmetică uleiul de in este folosit ca o parte din tot felul de măști pentru piele si par, datorită conținutului său ridicat de vitamine și efectului de anti-îmbătrânire, proprietăților calmante, antibacteriene.

Se recomandă adăugarea uleiului de in în salate, amestecat cu iaurt, miere, consumat cu varza murată și cartofi fierți, terciuri. Ulei din semințe de in este uneori adaugat la produse de patiserie pentru a le da o aromă deosebită și o culoare galben-portocalie plăcută.

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён

Волшебный лён