În Marea Britanie «înverzeşte» o aşezare ecologică unică (+ Video în rusă)

/ Vizionări: 5854

În Marea Britanie "înverzeşte" o aşezare ecologică unică (+ Video în rusă)

 

 

Înverzirea verticală a Palatului Congreselor din Spania (+Foto)
Înverzirea verticală a Palatului Congreselor din Spania (+Foto)

Cum să păstrăm natura, se gândesc şi în Marea Britanie. Aici există o întreagă aşezare ecologică - prima de acest fel pe planetă.

Locuitorii ei sunt obligaţi să instaleze pe acoperişurile lor panouri solare, să conducă numai maşini cu un motor, care funcţionează pe combustibil din seminţe de rapiţă, şi să cultive plante. Un astfel de sat a vizitat corespondenta Anna Gorojenko-Koval.

Denumirea satului - Faynhorn - locuitorii săi o rostesc în manieră scoţiană: Finhorn. Pentru că aşezarea este localizată în nordul îndepărtat al Scoţiei.

Marea Britanie va construi 1.300 de mile2 de ferme eoliene
Marea Britanie va construi 1.300 de mile2 de ferme eoliene

40 de ani în urmă aici au fost dune de nisip, iar acum tot satul este  inundat de verdeaţă. Locuitorii din 350 de case primesc energie electrică de la vânt. Aici funcţionează doar trei astfel de instalaţii, dar ele produc energie electrică cu aproape de unu şi jumătate de ori mai mult, decât are nevoie aşezarea. Energia neutilizată este comercializată. În toate casele - panouri solare. Iar clădirile sunt construite din materiale ecologice.

Anna Gorojenko-Koval, corespondent:

- Casele din aşezare ecologică pot costa bani grei - atunci ele vor fi construite după tehnologia de ultimă oră. Însă pot costa şi foarte puţin. Pentru a construi această casă proprietarul ei a avut nevoie de o mie de lire sterline. În plus, toate materialele, utilizate în construcţii sunt produse de reciclare.

Casele în aşezare sunt cele mai diverse. De exemplu, făcute din butoaie imense, în care cândva a fost preparat whisky scoţian. Acum, este o locuinţă confortabilă. Proprietarul său, John Talbot e fosrte mulţumit că locuieşte într-o casă cu o istorie neobişnuită.

John Talbot, rezidentul aşezării ecologice:

Mitsubishi iMiEV: Prima fază a testelor a finalizat în Marea Britanie
Mitsubishi iMiEV: Prima fază a testelor a finalizat în Marea Britanie

- Această idee a venit prin cap unuia dintre rezidenţii noştri. El a lucrat cândva la producerea de whisky. Această decizie neobişnuită ne-a plăcut. Pentru astfel de clădiri, noi am inventat un design neobişnuit, deoarece casele sunt rotunde.

În interiorul a astfel de structuri, în afară de baterii deja obişnuite, există şi cuptoare. Lemnul de foc aici este ieftin. Iar cel mai important lucru - în casa ecologică sunt ferestre. Ele trebuie să fie multe şi mari, deoarece este o economie reală a energiei electrice.

Au venit să locuiască în sat oamenii din 40 de ţări. Aici, ei se dedică naturii: cresc copaci, flori şi legume. Fiecare rezident este obligat câteva zile din an să muncească la recoltă - pentru acest lucru el săptămânal pe parcursul anului primeşte o ladă de legume, plătind numai 10 penşi ( 1 grivnă ucraineană). Michael Farrow este sigur: acest lucru implică oamenii în protejarea naturii.

Michael Farrow, purtătorul de cuvânt al aşezării ecologice:

- Noi suntem o comunitate experimentală. Ideile noastre vor fi folosite în viitor. Ceva ni se primeşte, ceva - nu, dar toate acestea sunt în beneficiul viitorului.

În acest sat aproape că nu există deşeuri. Chiar şi deşeurile de canalizare sunt reciclate - în butoaie, cu ajutorul bacteriilor şi microorganismelor, acestea sunt curăţate. După ceva timp în rezervoare se formează apa cristalină. Deşi aceasta nu se recomandă pentru băut, o folosesc pentru irigare.

Finhorn este prima aşezare ecologică nu numai în Marea Britanie, dar şi în lume. Dar, autorităţile ţării nu au de gând să se oprească: deja în 2016 în ţară vor apărea patru astfel de aşezări.

 

Autor: Anna Gorojenko-Koval, Valentin Belici, "Podrobnosti" (rus. «Подробности»), Oficiul britanic al canalului TV, Inter.

Sursa: podrobnosti.ua

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137