În Moldova a fost descoperită o stațiune care datează din mileniul V î.Hr.

/ Vizionări: 6818

 

B Молдовe обнаружено поселение пятого тысячелетия до нашей эры 

 

Descoperire arheologică la Lipoveni (+Video)
Descoperire arheologică la Lipoveni (+Video)

În sudul Republicii Moldova a fost descoperită o stațiune care datează din mileniul cinci î. Hr. Descoperirea a fost făcută de Universitatea “Şcoala Antropologică Superioară” în comun cu Departamentul Eurasia al Institutului Arheologic German și Institutului de Protoistorie al Universității Libere din Berlin.

 

Stațiunea fost descoperit în apropierea satului Cealîc, raionul Taraclia. Inițial, teritoriul acesteia a fost supus prospecțiunii geomagnetice, prin care au fost conturate structurile antice prin stratul de pămînt. Această prospecțiune a permis de a estima fără săpături dimensiunile vechii stațiuni, planul acesteia, forma și orientarea locuințelor.

Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei (+Video)
Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei (+Video)

A fost descoperit și conturat un întreg cartier al așezării, format din 15 locuințe mari.

Prorectorul Şcolii Antropologice Superioare, doctorul în istorie Igor Manzura consideră că stațiunea a fost construită conform unui plan arhitectural original, fapt care cu siguranță dezvăluie o nouă înțelegere a mentalității și dexterităților în inginerie ale populației care a locuit pe teritoriul Moldovei actuale circa șapte mii ani în urmă.

După finalizarea prospecțiunilor geomagnetice, savanții moldoveni și germani au inițiat săpăturile. Lucrările exacte și fine pentru deschiderea stratificărilor antice au permis descoperirea unor ruine ale unei case mari din chirpici, cu suprafața de 4 pe 7 metri, cu resturi de ziduri, pereți despărțitori, fragmente de vase ceramice, figurine, articole din piatră și oase. A fost colectată o colecție impresionantă de unelte de muncă din silex, confecționate predominant din materie primă importată, provenită din teritoriile vecine ale Dobrogei.

În opinia arheologilor, cercetarea ulterioară a stațiunii va permite descoperirea unor detalii constructive a caselor practicate de agricultorii timpurii. În plus, descoperirea așezării la granițele lumii agricole balcanice va permite altfel să privim la specificul relațiilor reciproce dintre agricultorii timpurii și lumea din zona de stepă, transformarea viziunilor ideologice li religioase ale acestora.

 

 

Sursa: moldovenii.md