În Moldova a fost lansat un program în valoare de 1 milion de euro pentru stimularea producerii combustibilului din biomasă

В Молдове запущена программа стоимостью 1 млн. евро, стимулирующая производство топлива из биомассы 

 

Cu ajutorul Japoniei, în 100 de sate din Moldova vor fi instalate sisteme de încălzire cu biomasă
Cu ajutorul Japoniei, în 100 de sate din Moldova vor fi instalate sisteme de încălzire cu biomasă

În Moldova a fost lansat un program în valoare de 1 milion de euro pentru stimularea producerii combustibilului din biomasă, prin acordarea facilităților la comercializarea în rate a echipamentului respectiv. Potrivit informaţiilor oferite portalului NOI.md de către Ministerul Economiei, documentul de lansare a programului în cauză a fost semnat de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și reprezentantul permanent adjunct al PNUD în Moldova, Narine Sahakyan.

 

Mijloacele pentru realizarea programului au fost alocate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului "Energie și biomasă". Bugetul total al proiectului este de 14,56 mil. euro, acordați de Uniunea Europeană și 560 mii euro – de PNUD Moldova. Potrivit acordului semnat, companiilor din Moldova vor fi alocate sume pînă la 750 mii lei, sumă care va include şi preţul echipamentului, costurile pentru transportare, asigurarea pe durata transportării, inspecţia şi alte cheltuieli aferente procurării echipamentului.

Există alternative. Plantele energetice pot fi folosite la încălzirea locuinţelor (+Video)
Există alternative. Plantele energetice pot fi folosite la încălzirea locuinţelor (+Video)

Programul vizează stimularea pieţei de producere a combustibilului din biomasă în Republica Moldova şi este destinat facilitării procurării în regim de leasing de către subiecţii sectorului privat a unui vast sortiment de echipamente de producere a brichetelor din biomasă. Echipamentul va fi acordat în condiţii avantajoase pe o perioadă de 3 ani, cu 0% comision, 0% dobîndă şi 0% TVA.

Prima tranşă reprezintă avansul de 20 % din preţul echipamentului şi se achită în termen de 5 zile lucrătoare din momentul semnării acordului. A doua tranşă reprezintă 20% din preţul echipamentului şi va fi achitată pe parcursul primului an de contract, dar în termen de cel tîrziu 360 de zile de la semnarea contractului de leasing. A treia şi a patra tranşă care reprezintă a cîte 30 % fiecare din preţul echipamentului vor fi achitate la finele anului 2 şi 3 respectiv. Mijloacele returnate vor fi oferite altor companii în același scop. În calitate de beneficiar al programului poate fi orice persoană juridică din localităţile rurale din Republica Moldova.

Guvernul mizează că de acest proiect vor putea beneficia cît mai mulţi agenți economici din zonele rurale. Valeriu Lazăr a spus că, prin lansarea acestui program se urmărește scopul de a crea premise pentru stimularea şi dezvoltarea pieței de producere a combustibilului din biomasă în Republica Moldova şi lansarea unei întregi industrii în acest domeniu, care va utiliza eficient deşeurile agricole. Nouă industrie va contribui la dezvoltarea satelor, asigurînd premise pentru lansarea şi dezvoltarea de afaceri noi, crearea locurilor noi de muncă, utilizarea de surse energetice de producere locală, sigure, eficiente, ecologice şi mult mai accesibile pentru consumul casnic al oamenilor din regiunile rurale. În școli, spitale și grădinițe vor fi instalate cazane moderne pe biomasă. În plus, implementarea programului va permite să se reducă dependența de combustibilii importați.

De menționat că brichete din deșeuri agricole deja sînt utilizate pentru încălzirea clădirilor instituțiilor publice într-un număr de comunități rurale din Republica Moldova. Această sursă alternativă de energie permite să se economisească aproximativ 50% comparativ cu sistemul de încălzire pe gaze naturale sau cărbune.

 

 

Sursa: noi.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137