În Moldova se vinde apă minerală periculoasă pentru sănătate: mai multe branduri de apă ar putea fi interzise

/ Vizionări: 4078

В Молдове продается опасная минеральная вода: несколько марок могут быть запрещены 

 

Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorului au depistat un conţinut sporit de bacterii aero-mezofile în mai multe branduri de apă minerală care se vînd pe piața din Moldova.

Lăcomia — ce bem? (Video)
Lăcomia — ce bem? (Video)

 

Potrivit directorului APC, Alexandru Cuzimuc, săptămîna trecuta, au fost preluate 16 probe de apă, atît produs autohton, cît și de import. Șapte produse au fost supuse testului care depistează bacteriile aero-mezofile, iar nouă produse – testului care depistează prezența indicelui fizico-chimic.

„Am luat probe la brandurile de apă care sînt cele mai des consumate de oameni. Din păcate, din cele șapte probe pentru testul bacterii aero-mezofile în cinci au arătat prezența bacteriilor. Este vorba de Morshinska, Bucovina, Devin, Uni şi Куртуа. Aceste bacterii au efecte negative daca sînt peste normă în produs. Norma admisibilă este de 100 de unităţi, dar testele de laborator au depistat prezenţa a pînă la 3000 de unităţi în probele preluate. Este un număr foarte mare, iar consumarea frecventă a acestor produse poate duce la tulburări gastro-intestinale”, a spus Cuzimuc.

Totodată, el a specificat că în ceea ce privește indicele fizico-chimic, doar în două cazuri au fost depistate abateri.„Aici situația nu este atît de gravă cum este cu bacteriilor aero-mezofile, însă sînt duși în eroare consumatorii”, a precizat Alexandru Cuzimuc.

După ce au fost depistate aceste încălcări, Agenția a interzis vînzarea produselor respective pe piață. „Noi vom prelua probe repetate la aceste tipuri de apă, iar dacă acestea vor arăta același rezultat, vom interzice agenților economici producerea și importarea apei”, a conchis directorul APC.

 

 

Sursa: noi.md