În orașul Brest a apărut prima centrală solară pe acoperiș

/ Vizionări: 2648

В Бресте появилась первая в городе солнечная электростанция крышевого типаFiliala belarusă a companiei slovace "SolarEnerdzhi" a montat în orașul belarus Brest prima mini-centrală solară pe acoperișul unei clădiri. Proiectul a trecut o procedură de aprobare de lungă durată cu toate autoritățile, însă organizatorii acestui proiect intenționau să meargă până la capăt și au reușit să construiască centrala solară în realitate.

Potrivit reprezentanților "SolarEnerdzhi", centrala solară este formată din 38 de module, capacitatea totală este de 10 kilowați. Toată energia generată de centrala solară, va fi trimisă în rețeaua municipală din orașul Brest la care ea este conectată, compania crede că perioada de răscumpărare a proiectului datorită tarifului "verde" care este în vigoare în Belarus nu va depăși zece ani.

Ivan Rakoti, care lucrează în biroul belarus al companiei "SolarEnerdzhi", a declarat că principala sarcină a centralei construite nu este câștigul banilor sau o recuperare rapidă a investiției, deși și aceste probleme au fost puse, ci spulberarea mitul că condițiile climatice din Belarus sunt nepotrivite pentru utilizarea unităților solare.

Prima centrală solară din Maroc
Prima centrală solară din Maroc

Potrivit dlui Rakoti, datele statistice ale Centrului Hidrometeorologic de Stat din Belarus arată că numărul de ore solare în țară  este doar cu 10 la sută mai mic decât în orașul subtropical Soci. Și această cifră demonstrează în mod clar că centralele electrice solare vor fi nu numai profitabile, dar și foarte avantajoase din punct de vedere al investiției.

Conform reprezentanților "SolarEnerdzhi", costul unui astfel de proiect  este de aproximativ 150 de dolari pe metru pătrat de module solare. Este important că astfel de instalații nu necesită alocarea terenurilor, care prezintă o problemă în orașele mari.

Și chiar dacă în Belarus nu se va obține același profit, pe care îl pot oferi imobile  de lux echipate cu centrale solară  din Italia, în care zilele solare sunt evident mai multe, instalarea mini-centralelor solare pe acoperiș are sens, deoarece acest fapt are un impact pozitiv asupra situației ecologice și energetice din țară.