În Paris va apărea o eco-insulă

/ Vizionări: 8490

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

O mică insulă Seguin este situată pe râul Sena, la sud-vest al Parisului, în suburbia Boulogne-Billancourt . În secolul 20, această municipalitate din suburbie a fost o zonă industrială, tot aici până în anul 1992 a lucrat cea mai mare uzină auto din regiune, gigantul Renault. În acest an, pe peisajul devastat începe construcţia unui eco-proiect lui Jean Nouvel, care a promis până în 2023 să transforme insula într-o oaza de natură, cultură şi mediul stabil pentru viaţă.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Renaşterea insulei Seguin a fost propusă în 1997. În 2009, a avut loc concursul Fundaţiei Francois Pinault, care a fost câştigat de studioul arhitectural de modă lui Jean Nouvel. Şi nu e de mirare, pentru că dlui este unul din cei mai faimoşi arhitecţi ai Franţei, care a primit zeci de premii în domeniul şi a dezvoltat peste 25 de proiecte de renume pentru Europa, Asia, America de Nord şi de Sud.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

Transformarea unei insule industriale abandonate Seguin în suburbiile Parisului într-un eco-centru cultural
Transformarea unei insule industriale abandonate Seguin în suburbiile Parisului într-un eco-centru cultural

 

300.000 de metri pătraţi din fosta zonă industrială vor fi transformaţi într-un spaţiu de auto-asigurare, în care într-o proporţie echitabilă se vor dezvolta viaţa privată, afacerile şi educaţia. O jumătate de milion de metri de încăperi de locuit vor deveni case pentru oamenii de diferite venituri. Un sfert de suprafaţă de un milion de metri pătraţi va găzdui magazine, cinematografe, restaurante, hoteluri şi şcoli. Şi totuşi, în conformitate cu planul arhitectului, cele mai extinse vor deveni zonele de recreare: terasele verzi, grădinile, parcurile şi cheile, traversate de traseele pietonale.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Pe malul Seguin-ului se planifică montarea unui complex muzical, constituit din două săli de concerte: 800 de locuri pentru muzică clasică şi 5.000 de locuri pentru muzică modernă (evident, că sunt luate în considerare necesităţile acustice diferite ale încăperilor). 

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Insula înseşi după formă se aseamănă cu peştele plutitor. Anume la locul capului va fi amplasat Centrul de arte, „Le Cube”. 20.000 de metri pătraţi ai aceste clădiri albe ca zăpada vor fi dedicaţi galeriilor de arte, de fotografii şi colecţiilor de relicve istorice ale Franţei. De fapt, Le Cube va deveni reşedinţa Fundaţiei Francois Pinault, "retragerea spirituală", locul pentru reflecţie, fără nici un zgomot şi miros al autoturismelor.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Nu este o ironie stranie a sorţii? Pe insula, timp de zeci de ani au fost produse automobile, în viitor nu va fi nici o maşină. Vehiculele personale vor fi complet înlocuite cu transportul public, de exemplu,tramvaiul curat ecologic va uni toate obiectele cheiului.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

La dezvoltarea proiectului accentul a fost pus pe crearea unui mediu curat şi sigur pentru locuire umană, care nu ar avea nevoie de resursele de energie externe. De aceea, Jean Nouvel a insistat asupra unei utilizări de 100% a surselor de energie regenerabile, care vor asigura toată activitatea vitală a Seguin-ului.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Judecând după modelul viitoarei oaze pariziene, aceasta nu va fi o altă bijuterie futuristă şi nu va impresiona privirea cu liniile uimitoare ale clădirilor. Dar acest lucru nici nu este necesar: arhitectul nu este apreciat pentru componenta exponenţială a operei sale, ci anume pentru integritatea soluţiilor de arhitectură: fiecare dată dlui reuşeşte să găsească veriga lipsită şi s-o potrivească cu succes în peisajul înconjurător. Prin urmare, punctul culminant al proiectului "Île Seguin" este, în primul rând, planificarea confortabilă şi fiabilitatea.

 

În Paris va apărea o eco-insulă 

 

Deşi, potrivit creatorului, modestia şi raţionalitatea insulei transformate, precum şi o mulţime de alte atracţii turistice cunoscute ale capitalei nu va împiedica atragerea turiştilor pe tot parcursul anului aici şi în zonele învecinate ale Île-de-France. "Locuitorii autohtoni" ai Seguin- ului vor căpăta o poziţie avantajoasă: într-o astfel de atmosferă sănătoasă, plăcută ochiului, ei pur şi simplu vor prospera!

 

 

Sursa: facepla.net