În week-end moldovenii vor vedea o Lună gigant deasupra Pămîntului

/ Vizionări: 3168

В выходные молдаване смогут увидеть гигантскую Луну над Землей

 

În week-end locuitorii planetei noastre, inclusiv moldovenii vor putea observa un fenomen ceresc ciudat - „super-Luna”.

 

Venus, Jupiter şi Luna, vizibile fără telescop (Video)
Venus, Jupiter şi Luna, vizibile fără telescop (Video)

Pe 23 iunie la ora 14:32 se va produce faza de Lună Plină, fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plina cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre. Luna se va afla mai jos față de orizont și va fi vizibilă întreaga noapte de 23 spre 24 iunie.

În noaptea de sîmbătă spre duminică, Luna se află la o distanţă doar de 356.955 km faţă de Terra, cea mai mare apropiere de planeta noastră din acest an. Satelitul natural al Pămîntului poate fi observat mai strălucitor şi mai mare decît în alte nopţi. Mai mult, tot în noaptea de sîmbătă spre duminică, se produce ploaia de meteoriţi Eta Aquarid, într-un spectacol complex pe cerul de mai.

Luna orbitează eliptic în jurul Pămîntului la o distanţă între 357.000 şi 406.000 de kilometri, iar, la perigeu (punctul cel mai aproape de Pămînt), este cu 12% mai mare şi mai strălucitoare decît luna plină. Sîmbătă seara, este cu pînă la 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare, un eveniment similar celui din primăvara anului trecut şi cunoscut informal sub numele de „superluna”.

În anul 2011, pe 19 martie, Luna s-a aflat la 356.575 km depărtare faţă de Terra, pe 5-6 mai 2012 este la 356.955 km, iar în 23 iunie 2013 se va afla la 356.991 km distanţă.

Potrivit unor specialişti, este recunoscut faptul că, în perioada de Lună plină, se exercită o influenţă asupra apelor (flux-reflux), dar şi mareelor tectonice (mişcarea plăcilor tectonice), fiind posibilă apariţia unor cutremure.

 

 

Sursa: moldovenii.md