Încălzirea climatică schimbă gustul merelor

/ Vizionări: 2368

яблоки

 

Mai dulci, mai puţin crocante... Încălzirea climatică modifică parametrii legaţi de gust şi de textură ai merelor, unul dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial, potrivit unui studiu japonez publicat de revista Scientific Reports.

Merele primordiale unice s-au păstrat în munții din Kazahstan (+Video)
Merele primordiale unice s-au păstrat în munții din Kazahstan (+Video)

Cercetători japonezi au studiat caracteristicile a două soiuri de mere, Fuji, cel mai răspîndit de pe Glob conform studiului, şi Tsugaru, înregistrate de-a lungul anilor începînd din 1970 la două livezi din prefecturile Nagano şi Aomori.

Odată cu creşterea temperaturii medii în această perioadă, cu 0,31 grade Celsius şi respectiv 0,34 grade Celsius pe deceniu în fiecare dintre cele două regiuni, datele de deschidere a bobocilor şi de înflorire a pomilor au avansat puţin cîte puţin în fiecare an, au constatat cercetătorii.

Pentru cele două soiuri, procesul de observare a relevat o scădere, de-a lungul timpului, a acidităţii şi a fermităţii fructelor, însoţită în schimb de o tendinţă de creştere a concentraţiei de zaharuri. Modificări moderate, dar semnificative, care, potrivit cercetătorilor, atestă faptul că atributele ce ţin de textură şi de gust ale celor două varietăţi s-au modificat în replică la creşterea temperaturii în termometre.

O nouă sărbătoare națională — Festivalul Naţional al Mărului
O nouă sărbătoare națională — Festivalul Naţional al Mărului

În cele două livezi, practicile agricole şi soiurile cultivate au rămas aceleaşi, excluzîndu-se astfel influenţa factorilor nonclimatici precum eventuale modificări de ordin tehnic. Dacă schimbările climatice vor continua, "modificările în atributele de gust şi de textură ale merelor ar putea deveni şi mai accentuate, cu înfloriri şi mai precoce şi o creştere a temperaturilor în perioada de maturare a fructului", apreciază echipa condusă de Toshihiko Sugiura, cercetător în cadrul Organizaţiei naţionale de cercetare asupra alimentaţiei şi agriculturii la Tsukuba.

 

Sursa