Indienii au prezentat panouri solare cu o stocare a energiei

/ Vizionări: 3522

Indienii au prezentat panouri solare cu o stocare a energiei

Prototipurile au fost realizate cu utilizarea elementelor de producţie în serie disponibile,completate de electronică originală pentru a funcţiona corect (foto ACNSMM).

 

Potrivit dezvoltatorilor, sunt primele dispozitive din lume în care sunt integrate în mod direct celulele fotovoltaice şi stocatori de energiei electrică. Noul produs are scopul de a atenua iregularităţile în fabricarea energiei solare. Acesta poate asigura consumatorii cu energie chiar şi pe timp de noapte.

 

Convertor, numit Amrita Smart, a fost creat de oamenii de ştiinţă indieni din Centrul Nano Ştiinţelor şi Medicină Moleculară.

Ţiglă cu panouri solare — acoperiş energetic pe scară largă
Ţiglă cu panouri solare — acoperiş energetic pe scară largă

Ideea generală a proiectului este similară cu principiul dezvoltării japoneze din 2004: un foto condensator care acumulează energia razelor solare. În panoul Amrita Smart sunt instalate celule fotogalvanice, sub care sunt plasate super condensatoare.

Unul din autorii dispozitivului, Shantikumar Nair, relatează: "Produsul poate satisface nevoile casei în energie electrică şi este capabil să stocheze energie până la şapte zile. Acest lucru poate fi deosebit de util în vreme tulbure sau ploioasă".

Panouri experimentale Amrita Smart au debutat la conferinţa de nanotehnologii în energie solară şi sisteme de stocare ale energiei Nanosolar 2012, care a avut loc la sfârşitul lunii februarie în statul Kerala.

Aceste dispozitive pot încărca un laptop sau un smartphone, după expunere la soare în timp numai a patru ore. Greutatea acestor panouri constituie aproximativ 200 de grame.

Versiuni mai solide de Amrita Smart pot fi lansate în viitor în formă de "ţiglă solară", spun indienii. Acestea vor ajuta la simplificarea „alimentaţiei” solare a casei, renunţând la acumulatoare individuale.

Dezvoltatorii speră că panouri Amrita Smart vor nimeri pe piaţă peste 1-2 ani. "Panourile vor fi fabricate cu utilizarea super condensatoarelor thin-film şi a cadrului de carbon. Sperăm că le vom lansa prin toată lumea pe parcursul unui an", - a declarat dr. Nair.

 

 

Sursa: ecoportal.su