ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Interacțiunea dintre ciuperci și copaci




 

Ciupercile fac parte din regnul fungi – a plantelor inferioare cu spori. Ele au o structură anatomică destul de simplă, nu conțin clorofilă, nu pot absorbi dioxidul de carbon din aer și se alimentează cu substanțe organice formate în sol sau în alt substrat. După modul de alimentare ciupercile pot fi împărțite în trei grupe principale: "Saprotrofe", "Simbiotice" și "Parazite".

Ciupercile saprotrofe se alimentează cu substanțele formate în rezultatul descompunerii resturilor vegetale (frunze uscate, ace, crengi, lemn).

Ciupercile simbiotice se alimentează nu numai cu substanțe provenite descompunerea resturilor vegetale din sol, dar, de asemenea, cu substanțe din rădăcinile copacilor. Ele intră cu copaci într-o relație de coabitare (simbioză), formând în rădăcinile acestora așa-numitele micorizi. Simbioticele coabitează cu anumite specii de arbori, un număr mare de ciuperci micorizali pot coabita nu cu una, ci cu mai multe specii de arbori, de obicei din același gen sau familie. De exemplu, ciupercile albe coabitează cu aproape cincizeci de specii de copaci.

Ciupercile parazite infectează țesuturile altor plante și animale vii, cauzând diferite boli.

Majoritatea ciupercilor comestibile sunt saprotrofe și simbiotice. Parazite periculoase dintre ele sunt doar ghebele tomnatice, enoki (ciuperca de catifea), unele pholiota și iasca. Ele se dezvoltă în lemnul viu a multor specii de foioase și conifere, provocând daune forestiere. Cu toate acestea, aceste ciuperci adesea cresc pe deșeuri lemnoase, sau copaci morți și se comportă ca ciuperci saprotrofe.

Amatorii de ciuperci ar dori să cunoască sub ce copaci pot găsi ciupercile preferate. Într-o pădure sănătoasă fiecare copac are propriul ”asistent verde”. Ciupercile fără copaci și copacii fără ciuperci nu trăiesc.

Deci, ce specii de ciuperci și sub ce copac cresc?

Sub mesteacăn - trufe albe, ciuperci albe, ciuperca domnească, lactarius resimus, pitarca, pholiota neagră, russule (inclusiv verzi), violetele, bureții flocoși, porceasca subțire, și, desigur, muscărița.

Sub stejar - ciuperci albe, ciuperca domnească, lactarius resimus, russule, văcarița, bureți flocoși, ciuperca porcească, hribul țigănesc, băloșei, muscărița (pălăria șarpelui).

Sub plop tremurător - pitărcuța (roșie și obișnuită), lactarius resimus și lactarius repraesentaneus, russule, băloșei.

Sub molid - ciuperci albe, trufe, râșcovi, boletus, pitarci, russule (roșii), porceasca, băloșele, muscărițe.

Sub pin - mânătărci, rîșcovi, untoasa cu inel, russule, violete, ciuperca porcească, mușcărița.

Sub plop - pholiota, lactarius resimus.

Sub tei -  ciuperca domnească, porcească, hrib țigănesc.

Sub arini - trufe, mânătărci, râșcovi.

Sub alun - trufe, mânătărci, rîșcovi, lactarius resimus, băloșei.

Sub ienupăr - trufe.

 

Sursa: eco-mir.org

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 04 ianuarie 2015 11:05
Vizualizări: 17754

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
78
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
108
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
80
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
237