Izvoarele de la Trifești

/ Vizionări: 6154

Izvoarele de la Trifești

 

Izvoarele de la Trifești

 

Trifeşti este un sat şi comună din raionul Rezina cu o suprafaţă de circa 1.54 kilometri pătraţi și  perimetrul de 5.90 km. Satul Trifești este situat la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 847 de oameni. Satul Trifești este menționat documentar la 1604.

După al doilea război mondial este sediul gospodăriei colective „K.Marx”, specializată în creșterea culturilor tehnice, a cerealelor, viticultură și pomicultură, legumicultură, creșterea anuimalelor. Gospodăria dispunea de 86 de tractoare, 36 combine, 20 de autocamioane . În localitate activau școala de opt ani, biblioteca publică, clubul, atelierul de deservire socială, oficiul poștal grădinița de copii, magazine.

Pe teritoriul localității este amplasat un complex de cinci izvoare cu valoare de unicat. În anul 2006 au fost realizate lucrări de amenajare a acestui complex, precum și de asfaltare a drumului de acces în localitate cu lungimea de 2 km 400 m, renovarea oficiului poștal și a rețelelor de telecomunicații, demolarea unor cladiri din preajma complexului de izvoare și amenajarea acestor terenuri de pamînt, deschiderea unei grădinițe de copii etc.

La 30 iulie 2010 în satul Trifești au fost sfințite noile Sfinte Cruci care vor fi înălțate pe biserica cu hramul „Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail”.

 

 

Sursa: moldovenii.md