Jumătate din Europa optează pentru o agricultură fără organisme modificate genetic

/ Vizionări: 1794

15 стран ЕС выступили против ГМО-продуктов

Jumătate din cele 28 de țări ale Uniunii Europene și trei dintre regiunile sale au optat să interzică cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriile lor, năruind orice speranță pentru industria biotehnologiei.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

Academiile de stiinta germane sustin cultivarea plantelor modificate genetic
Academiile de stiinta germane sustin cultivarea plantelor modificate genetic

În conformitate cu noile reguli ale UE convenite în luna martie, 15 țări au informat Burxelles-ul că vor trimite cereri de excludere teritoriale pentru produsele multinaționalelor active în domeniul biotehnologiilor, inclusiv Monsanto, Dow, Syngenta și Pioneer. Surse din industrie a avertizat că Europa ar putea deveni în curând un „cimitir” pentru produsele biotehnologice, însă ecologiștii au salutat vestea.

De altfel, miercuri, Germania a devenit cea mai mare țară a UE care respinge culturile modificate genetic. Celelalte țări care au renunțat la aceste culturi sau au declarat că intenționează să renunțe sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Italia, Ungaria, Grecia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Slovenia.

Scoția, Irlanda de Nord, din cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, și Wallonia, regiune a Belgiei, au optat de asemenea pentru interzicerea acestor culturi. Țara Galilor a anunțat și ea că se altiră acestui curent, ceea ce face ca Anglia să fie singura țară din Insulele Britanice care mai permite cultivarea plantelor modificate genetic. Termenul final pentru anunțarea retragerilor este de 3 octombrie, iar până atunci cel puțin două țări ale UE mai sunt de așteptat să se alăture listei.

 

Sursa: green-report.ro