Jumătate dintre europeni sînt urmașii lui Tutankhamon

/ Vizionări: 2882

Jumătate dintre europeni sînt urmașii lui Tutankhamon 

 

De ce nu circulă europenii cu trenul?
De ce nu circulă europenii cu trenul?

Experţi de la Centrul de genealogie a ADN-ului din Zurich, iGENEA, au reconstruit ADN-ul prelevat din rămăşiţele mumificate ale conducătorului egiptean şi l-au comparat cu cel al bărbaţilor europeni din zilele noastre. Concluzia? Pînă la 70% dintre elveţieni şi jumătate dintre bărbaţii din Europa Occidentală au o legătură de rudenie cu Tutankhamon, relatează Reuters.

 

Astfel, faraonul egiptean şi o bună parte din segmentul masculin al populaţiei din Elveţia au haplogrupul comun R1b1a2, ceea ce relevă un strămoş comun, care a trăit cu aproximativ 9500 ani în urmă în Caucaz. Aproximativ 70% dintre bărbaţii spanioli şi britanici, precum şi 60 % dintre cei francezi aparţin de asemenea grupului genetic al faraonului care a condus Egiptul cu mai bine de 3.000 de ani în urmă.

Semnificativ este faptul că la egiptenii moderni acest haplogrup este mai mic de 1 la sută, remarcă Roman Scholtz, director al Centrului de genealogie.

Se estimează că primele migrații ale haplogrupului R1b1a2 spre Europa au început odată cu răspîndirea agriculturii în jurul anului 7000 î. Hr., afirmă cercetătorii de la iGENEA. Însă geneticienii nu știu sigur cum linia paternă a lui Tutankhamon a ajuns în Egipt.

Cercetătorii elvețieni au declarat că efectuează alte teste ADN pentru a căuta și identifica acele persoane care reprezintă cele mai apropiate "rude" în viață ale faraonului Tutankhamon.

 

 

Sursa: moldovenii.md