Kiribati, tara care dispare sub ape

/ Vizionări: 8422

Кирибати - страна,  которая уходит под воду

 

 

Pacificul transformat intr-o groapa de gunoi (Video)
Pacificul transformat intr-o groapa de gunoi (Video)

Kiribati, arhipelagul din Pacific, este amenintat de cresterea nivelului apelor, provocata de incalzirea globala, potrivit lui Julien Blanc-Gras, globe-totterul-ul scriitor, care povesteste in cartea sa, “Paradis (avant liquidation)”, despre “tara care dispare sub ape”.

 

Cartea este marturia a 2 luni petrecute in Republica Kiribati, timp in care a stat alaturi de locuitorii insulelor, care fac eforturi diperate sa-si protejeze locuintele de apele oceanelor carand pietre din care incropesc diguri. Cei care nu reusesc sa-si salveze avutul sau casele devin refugiati climatic, o parte din populatia urmand deja sa se mute in Insulele Fidji.

Am vazut in martie 2012 un anunt in care reprezentantii Guvernului din Kiribati declarau ca intentionau sa cumpere o bucata de pamant in Fidji pentru a muta o parte din populatia afectata de ape si am vrut sa merg sa vad cum traiesc oamenii acolo”, a spus scriitorul, citat de 20minutes.com.

Casele distruse de ape sau satele care “aluneca” reprezinta doar “ceea ce se vede”. Cea mai mare problema ramane insa “infiltrarea apelor oceanului in panza freatica, ceea ce ameninta rezervele de apa dulce, mai spune Julien Blanc-Gras.

 

 

 

Sursa: green-report.ro

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137