ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Legume



Legume

 

Oamenii de stiinţă au descoperit o legătură strânsă între o stare bună de sănătate şi o dietă bogată în legume. Conform cercetărilor efectuate de Institutul American de Cancer, 40% din cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi 60% în rândul femeilor sunt legate de malnutriţie. Alţi savanţi menţionează un număr mai mic - (35%).

Este dovedit că grupe de populaţie, care consumă mai multe legume si fructe, mai puţin riscă să se îmbolnăvească de cancer. De ce se întâmplă acest lucru nu este clar, printre motivele posibile numesc unele substanţe conţinute în legume şi numite fitoconexiuni – din greacă, în care “phyto” înseamnă  plantă.

Plantele protejeaza organismul.

Fitoconexiunile sunt în toate fructe şi legume, deşi aparent mai mult în plante din familia cruciferelor, şi anume, în diverse tipuri de varză - Bruxelles, varză, conopidă, broccoli, colrabi, precum şi în napă.

Iniţial, oamenii de ştiinţă au presupus că unele fitoconexiuni pot cauza cancerul, dar s-a dovedit că, de fapt, aceste substanţe le protejează. Cele mai multe experimente de acest fel a fost efectuate pe animale, şi deocamdată nu există nici o încredere în posibilitatea de a transfera pe deplin aceste rezultate la om. În prezent se investigează în mod activ rolul fitoconexiuni în reducerea riscului altor boli grave, cum ar fi diabeta, bolile legate de încălcarea circulaţiei de sânge, boli de inimă, osteoporoza şi hipertensiunea arterială.

Necrofagii radicalilor liberi.

Unul dintre grupuri ale fitoconexiuni sunt pigmenţii carotenoizi de plante, multe dintre care au proprietăţi antioxidante. După cum au arătat cercetările ştiinţifice antioxidanti neutralizează radicalii liberi - molecule dăunătoare, care pot distruge membrane şi ADN-ul celulelor sănătoase. Deşi radicalii liberi sunt întotdeauna produse de organism şi joacă un rol în protejarea organismului împotriva bolilor, uneori aceştia devin prea mulţi. Creşterea numărului lor poate duce la boli de inimă sau de cancer. Printre factori, care conduc la cantităţi excesive de radicalii liberi, trebuie să specificăm fumatul, radiaţii ultraviolete, poluarea mediului înconhjurător şi îmbătrânirea.

Carotenoide împotriva cancerului?

Lgume sunt bogate în carotenoide. Acest grup de substanţe include  pigmentul roşu licopen (în roşii şi ardei roşii) şi beta-caroten (pigmentul portocaliu din morcov şi zămos). Cele mai bune surse de carotenoide sunt creson de apă, broccoli si spanac, dovleac şi dovlecel cu pulpa portocalie, ardel rosu si morcovii. Numeroasele studii au arătat că populaţiile care consumă o cantitate mare de carotenoide din fructe şi legume, sunt mai puţin expuse riscului de a dezvolta anumite forme de cancer, în special cancerul pulmonar.

Protecţia pentru vedere.

Consumarea cantităţilor mari de beta-caroten, în asociere cu vitamina C  va proteja numai împotriva cancerului, dar de asemenea, va reduce riscul de boală de ochi, cum ar fi cataracta.

Doctorii organismului.

Multe fitoconexiuni, stimulând producerea  enzimelor hepatice, care neutralizează unii agenţi cancerigeni şi ajută să le îndepărteze în afara organismului, sporind capacitatea lui de a se proteja împotriva  cancerului. În prezent, printre alţi compuşi sunt studiate indoles, compuşi de allicină, isothiocyanates şi bioflavonoide.

Indol, conţinut în plante crucifere, scade efectul de estrogen, reducând astfel riscul de cancer mamar. Ajută în lupta împotriva infecţiilor şi a cancerului, de asemenea, compuşi de alicină, conţinuţi în usturoi, ceapă, praz, si isothiocyanates, în crucifers, inclusiv varza de Bruxelles,   broccoli, şi bioflavonoide, găsite în aproape toate fructe şi legume.

Rosii, ardei, morcovii conţin acid coumaric şi derivaţii lui, care previn formarea de nitrozamine cancerigene potenţiale în intestin. Aceşti compuşi sunt stocaţi în produse, preparate din roşii, cum ar fi ketchup.

Ca un produs dietetic roşiile proaspete şi suc de roşii sunt prescrise pentru bolile însoţite de tulburări metabolice, în special metabolismul de apă-sare, bolile cardiovasculare şi tulburări ale tractului gastro-intestinal.

Este eficientă utilizarea sucul de roşii la deficit de vitamina A. Experienţa populară de utilizare a pulpei de tomate în tratamentul plăgilor infectate şi ulcere a găsit o bază ştiinţifică, atunci când în roşiile au fost descoperite fitoncide puternice.

În plus, tomatele sunt un instrument bun de frumuseţe!

Iulia Matveeva

Sursă

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 10 septembrie 2010 9:30
Vizualizări: 3256

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
62
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
40
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
103
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
97