Majestatea sa, varza

/ Vizionări: 3740

Majestatea sa, varza 

 

Au transformat varza murată într-un brand naţional
Au transformat varza murată într-un brand naţional

Timp de mai multe secole varza a fost considerată regina legumelor şi nu şi-a pierdut popularitatea pînă în ziua de azi. La urma urmei, ea este compusă dintr-un număr mare de substanţe utile: vitamine, minerale, fibre, carbohidraţi, proteine. Spre deosebire de legumele sezoniere, varza datorită perioadei lungi de depozitare poate fi utilizată în stare proaspătă pe tot parcursul anului.

Este la fel de utilă fiartă,năduşită, murată. Cu toate acestea, în stare proaspătă conţine mai multe substanţe nutritive. Există numeroase varietăţi de varză, din această cauză oricine poate să-şi aleagă un anumit tip de varză după gust.

Conopida este utilă prin faptul că proteina, care face parte din ea, se asimilează foarte rapid şi uşor în organismul nostru. Nu este de mirare că acest tip de varză se recomandă în calitate de adaos la alimentaţia bebeluşilor după primele 6 luni. Conopida a fost adusă din Italia. În luna iulie valoarea biologică a acestei legume atinge maximul. Anume în această perioadă se recomandă recoltarea pentru iarnă. Este de necrezut, dar 50 g de conopidă conţin doza zilnică de vitamine din grupa B.

Cum să păstrăm corect varza
Cum să păstrăm corect varza

Varza de Bruxelles este o adevărată comoară de vitamine, în special, conţinutul său ridicat de vitamina C cedează doar măceşului, coacăzei şi cătinii albe. Această varză se prepară rapid şi uşor.

Un număr mare de oligoelemente şi substanţe nutritive se conţine în Broccoli, compusă din combinaţii speciale care inhibă dezvoltarea celulelor maligne în organismul nostru. Ea nu conţine fibre solubile şi grăsimi. Vitamina U împiedică dezvoltarea ulcerului duodenal şi gastric.

Cea mai răspîndită este varza albă (Brassica oleracea), ea conţine o cantitate mare de fier, compuşi grosieri din polizaharide, care sunt dificil digerate de tractul digestiv. Prin urmare, copiilor li se propune cît se poate mai tîrziu acest tip de varză. Varza a fost utilizată pe scară largă în medicina populară. Cu ajutorul frunzelor sale se elimină inflamaţiile, se dizolvă vînătăile. Aveţi nevoie de o frunză de varză mototolită aplicată la locul problematic.

Deşi varza roşie (Brasiica oleracea var.capitata) conţine de două ori mai puţine fibre, decît varza albă, ea are o cantitate mai mare de caroten şi vitamina C. Acest soi de varză ajută la întărirea vaselor de sînge.

Ţineţi minte că cu cît mai puţin este prelucrată termic orice varză, cu atît ea este mai utilă. Varza, de preferinţă, se găteşte aburită.

 

 

Sursa: vegopolis.ru