ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Materia organică este baza agriculturii naturale




 

Agricultura este procesul de creare a solului. Doar într-un fel este posibil de a face solul mai fertil – a introduce materie organică. Pământul pe care noi mergem s-a format datorită descompunerii reziduurilor organice.

 

Cu cât mai multă materie organică noi introducem în sol, cu atât mai fertil acesta devine. Iar în solul fertil plantele se dezvoltă semnificativ mai bine decât în cel epuizat.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

 

Dacă nu vom introduce materia organică în sol, acesta se epuizează rapid și recolta scade semnificativ.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

 

 

Creșterea îmbunătățită a plantelor și a recoltei în solul bogat în materie organică are loc pentru două motive.

În primul rând, în rezultatul descompunerii reziduurilor organice în sol se formează un strat de humus care este moale și permeabil la aer, îmbunătățește dezvoltarea rădăcinilor. Humusul conține o cantitate mare de elemente nutritive minerale necesare pentru nutriția plantelor. Acesta colectează și reține umiditatea necesară pentru creșterea plantelor o lungă perioadă de timp.

În al doilea rând, la descompunerea materiei organice se degajă dioxidul de carbon care constituie o jumătate din hrana plantelor. Plantele îl absoarbă prin frunze și oferă un randament ridicat.

Materia organică se introduce în sol prin trei moduri: în gropiţe, brazde şi caneluri, ca mulci și prin plantarea sideratelor.

 

Introducerea materiei organice în gropiţe și brazde

Prin această metodă se introduce compost, biohumus, vermicompost și amestecuri ale acestora cu substrat de nuca de cocos. Iată un exemplu de introducere a compostului în găuri la cultivarea cartofilor. O plantă a fost cultivată într-un sol convențional, alta - în sol în care au introdus compost. În sol cu materia organică randamentul cartofilor a fost mai mare cu 200% decât în pământul obişnuit!

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

În sol cu materia organică (în dreapta) randamentul cartofilor este mai mare cu 200% !

 

Adăugarea materiei organice în canelurile cu seminţe crește germinarea semințelor și îmbunătățește dezvoltarea lor. Iată un exemplu: două caneluri cu semințe de morcovi au fost acoperite cu pământ, celelalte două cu biohumus. Seminţele aflate sub biohumus au germinat mai bine şi morcovii s-au dezvoltat mai bine.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

 

Semănăm siderate pe răzoare

Un alt mod de a crește materia organică – a semăna siderate pe răzoare.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

 

 

După siderate culturile horticole se dezvoltă mai bine și productivitatea lor crește. Exemplu: morcovii de un soi au fost semănaţi în paturi după siderate - muștar și lupin. Pentru comparaţie a fost lăsat un răzor în care anterior nu au crescut siderate.

După muștar randament morcovului a fost semnificativ mai mare. Un randament maxim a fost de la lupin.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

 

Adăugarea materiei organice în formă de mulci
 

În vara anului mulcim toate plantele din grădină și toamna toate paturile după recoltă. Solul nu trebuie să fie deschis. Ca mulci utilizăm următoarele tipuri de materie organică: gazon şi fânețe, frunze, buruieni, compost, humus, deșeuri de cereale, hârtie mărunțită, carton, nuiele și lemne, deșeuri alimentare, fân, paie.

Exemplu de materie organică ca mulci. Într-un pat au cultivat castraveți, dintre care unii au fost mulciţi cu materie organică (paie). Prin mijlocul verii diferența în randament și dezvoltarea plantelor a fost foarte semnificativă.

Acolo unde în sol a fost introdusă materia organică, plantele creşteau mai repede. Pe ele mai devreme au apărut primele fructe și randamentul a fost semnificativ mai mare decât de la plantele fără materie organică.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

Dezvoltarea castraveţilor în sol cu materie organică (în stânga) și fără organice (în dreapta).

 

De unde să luăm materie organică?

Uneori, grădinarii întreba: "Unde pot lua atâta materie organică?" Există o mulțime de modalităţi de a găsi resturi organice. Cosiţi iarba în luncă, colectaţi frunze de toamnă în pădure, vârfuri de legume, flori uscate, mușchi în mlaștină și chiar ramuri de copaci și arbuști.

Pe tot parcursul anului, colectaţi deșeurilor alimentare, găsiţi fân și paie, deșeuri de cereale (pleavă), ambalaje din carton, compost (gunoi de grajd putrezit).

Dacă toate aceste metode nu vi se potrivesc, atunci puteţi creşte materie organică direct în gradina dvs. Pentru a obţine acest lucru semănaţi peluze şi cărări cu iarba de gazon. În timpul verii, o dată pe săptămână, tundeţi iarba şi mulciţi plantele.

Plantele pot fi mulcite cu iarbă cosită și mărunţită.

 

Органика — оcнова Природного ЗемлеДелия

Посадки можно мульчировать скошенной и измельченной травой.

 

Există un alt mod de a obţine materie organică în cantități mari. Veniţi la parcelele vecinilor care aruncă materie organică (vârfuri de legume, iarba, frunze) la groapa de gunoi. Le explicați toate beneficiile materiei organice pentru creșterea plantelor. Unii vecini vă vor mulțumi, alţii nu vor aprecia sfatul bun. Cereți-le să pună resturile plantelor în apropierea terenului dvs. Astfel, vecinii dumneavoastră nu vor trebui să transportă organice la groapa de gunoi, iar dvs. veți avea o mulțime de material care va face solul fertil.

 

Caracteristici de aplicare a materiei organice

La utilizarea reziduurilor organice luaţi în considerare unele dintre caracteristici:

  • Gunoi de grajd proaspăt nu se introduce în sol, acesta se depozitează în grămada de compost.
  • Humus care se formează prin descompunerea deşeurilor de grajd se utilizează în decurs de 1-2 ani. Humus care stă mai mult timp se erodează și are proprietăți nutritive slabe.
  • Compost format din descompunerea ierbii frunzelor, etc. are valoare nutritivă mai mare decât mucegai.
  • Rumeguș de lemn se depozitează 1-2 ani și apoi se pune de asemenea într-o grămadă de compost, într-un amestec cu alte organice.
  • Cea mai nutritivă materie organică sunt deșeuri alimentare care reprezintă piei de fructe și legume. Coja conține mai multe vitamine și alte elemente nutritive decât fructele. În timpul verii deșeurile alimentare sunt utilizate destul de simplu. Le puneţi în grămada de compost sau mulciţi paturi (deasupra acoperiţi cu iarbă). În timpul iernii stivuiţi deșeurile alimentare în compost, dacă locuiți la țară într-o casă privată.

 

Datorită materiei organice solul din grădina dvs. va deveni fertil, planetele vor creşte mai bine și vă vor bucura cu randamente mari. Veți fi în măsură să reduceţi plantarea legumelor şi să folosiţi spațiul eliberat pentru frumuseţe: grădini de trandafiri, paturi de flori, iazuri, peluze, dealuri alpine.

 

Autor: Natalia Ivanţova, Novosibirsk

 

 

Sursa: vashe-plodorodie.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 12 iunie 2013 12:31
Vizualizări: 6056

Citiţi de asemenea

Drumul Apian este una dintre cele mai vechi drumuri romane și fără îndoială cel mai cunoscut. Încă este numită Regina Tu...
10
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
3
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
88
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
81