ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Material asemănător cu ţesut din nanotuburi de carbon generează electricitate din aer




 

 

Cum vă place ideea de a sta în maşină proprie într-un sacou complet normal şi în acelaşi timp a genera energie electrică? Sau, de exemplu, a încărca telefonul de la materialul izolator al bateriilor? Un astfel de potenţial posedă nanomaterialul nou, care poate genera electricitate din mediul înconjurător.

 

În prezent, la Centrul de Nanotehnologii şi materiale moleculare pe lângă Universitatea din Wake Forest se efectuează un studiu privind dezvoltarea unui material unic, denumit Power Felt, un dispozitiv asemănător cu un ţesut, care transformă căldura ambiantă în energie electrică. Acum, oamenii de ştiinţă testează invenţia, care în viitor poate deveni o tehnologie revoluţionară.

În ciuda faptului că materialul este realizat din nanotuburi de carbon, încorporate între fibrele de plastic, la atingere şi în aparenţă acesta este foarte similar cu pâslă, ţesătură, care este cunoscută pentru caracteristicile sale de a păstra căldura. Cu toate acestea, noul material este mult mai interesant, decât pâsla obişnuită. Fiind aproape de ceva cald, această pâslă poate genera electricitate din diferenţa de temperatură. Acest lucru înseamnă că electricitatea poate fi produsă cu ajutorul unei simple izolaţii a unui obiect, fie corpul uman sau bateria.

"Pierdem o mulţime de energie sub formă de căldură. De exemplu, absorbţia energiei pierdute a maşinii poate îmbunătăţi eficienţa consumului de combustibil, furnizând energie electrică la sistemele utilitare, cum ar fi radioul, aerul condiţionat sau sistemul de navigare", - spune un cercetător de la Universitatea Wake Forest, Corey Hewitt , - "în prezent termoelectricitatea este foarte puţin dezvoltată, astfel încât există un câmp larg pentru noi oportunităţi".

Autorii tehnologiei văd posibilitatea de aplicare în diferite domenii, începând cu truse de urgenţă, care pot încărca lanterne şi aparate de radio înainte de taxare, player MP-3 şi monitoare de control ale inimii alergătorilor. Toate acestea vor reduce facturile pentru electricitate.

Singurul obstacol pentru utilizarea în masă a noului material este preţul lui. Dispozitivele termoelectrice folosesc în compoziţia lor un material foarte eficient, numit telurura de bismut, şi cercetătorii spun că preţul lui ar putea fi de aproximativ o mie de dolari pentru un kilogram. Însă oamenii de ştiinţă cred că, telurura de bismut, la fel ca şi siliciu, poate fi optimizată în ceea ce priveşte cantitatea materialului utilizat necesar pentru a dezvolta dispozitivul, şi cândva o etichetă termoelectrică pe coperta telefonului va costa doar un dolar.

Chiar dacă preţul invenţiei este ridicat, cercetătorii nu au renunţat la speranţa de a găsi investitori pentru a lansa Power Felt în uz comercial. Poate că va fi o tehnologie care va deveni disponibilă în următorii câţiva ani.

 

Autor Irina Kovaleva  

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 19 martie 2012 15:31
Vizualizări: 3194

Citiţi de asemenea

Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
22
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
39
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
146
Sfinxurile au jucat un rol important în lumea antică, dacă ne luăm după numeroasele lor sculpturi și reprezentări. Sfinx...
51