Medicii atenționează! Băuturile carbogazoase au efecte cancerigene

/ Vizionări: 3518

Врачи предупреждают: безалкогольные напитки обладают канцерогенным эффектомÎn ultimii ani crește continuu numărul pacienților bolnavi de obezitate, diabet zaharat și diferite boli intestinale sau cardiovasculare. Medicii susțin că unul dintre factorii care au condus la această situație este consumul de băuturi carbogazoase preponderent de către copii, transmite NOI.md.

În primul rînd, băuturile carbogazoase dăunează dinților. ”Nu sînt sănătoase deloc. Aceste băuturi au un adaos foarte mare de zahăr, acizi precum cel citric sau ascorbic, bioxid de carbon, diverși coloranți, conservanți sau alte substanțe care ameliorează gustul. Multe dintre aceste băuturi au efecte cancerigene. Acizii dăunează smalțului dinților și provoacă apariția cariilor dentare. Un efect negativ îl au asupra tractului gastrointestinal. Bioxidul de carbon oprește secreția gastrică provocînd maladii precum ulcerul gastric sau gastrita”, a precizat pentru NOI.md medicul nutriționist Luminița Suveică.

De asemenea, băuturile carbogazoase pot duce la boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate și chiar dereglări de metabolism. ”S-ar părea că întrebuințăm această băutură ca să ne potolim setea, dar din contra – ea se intensifică și dorim să bem tot mai mult fără să ne dăm seama că întrebuințăm o cantitate mare de zahăr. Copiii întrebuințează cel mai des aceste băuturi. Anume lor le sînt contraindicate în primul rînd, pentru că sînt mai predispuși la aceste maladii. Mai mult, băuturile carbogazoase nu au un conținut nutritiv necesar, nu conțin nici vitamine și nici minerale. De aceea se recomandă mai bine un pahar de suc natural sau apă plată”, a subliniat Luminița Suveică.

Cel puțin în cazul obezității statistica arată că în municipiul Chișinău, în perioada 2010-2012, cota copiilor bolnavi a crescut de la 0,3% la 0,4%. Dacă în 2010 numărul copiilor diagnosticați cu obezitate era de 592, anul trecut cifra s-a ridicat pînă la 766 de cazuri.