ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Merii din Alatau au milioane de ani

În 2006, savanții ruși au finalizat analiza AND a 2,5 mii de mere și au ajuns la concluzia că la originea tuturor merelor de pe pămînt se află mărul „Siverski”; ce crește pe teritoriul Kazahstanului de astăzi, în regiunile din munții Tian-Șan de Nord și Vest.

Savanții afirmă că merii crescuți din semințe își pierd circa 80% din proprietățile lor, însă cercetătorul și regizorul francez Catherine Pesch a menționat următoarele:

–Merii sălbatici nu se tem de oscilațiile de temperatură de la -40 pînî la +40. Copacii ating 30 de metri înălțime și noi am văzut giganți, ce au 130 de ani. Merii plantați și cultivați în prezent nu sunt capabili la așa ceva. Acești „sălbatici” au supraviețuit cataclismelor naturale, atacurilor dăunătorilor și ar putea să ne ajute în perfecționarea soiurilor existente.

Merele sunt ca niște ființe ce nu seamănă una cu alta. „Sălbăticiunile” sunt diverse după formă, dimensiuni și calități gustative. Unele seamînă cu strugurii, altele – cu căpșunele. Mie îmi plac fructele sub formă de „pentagon” cu gustul de rodie. Djangaliev le-a numit „Katrin”. Fotograful nostru Helene Bosy a încercat merele „Ascar” cu gust de trandafir.

Doctorul în științe biologice, profesorul Aimak Djangaliev:

– Păstrarea soiurilor sălbatice ale merilor are nu doar o importanță națională, dar și este o problemă a diversității agrare globale. Merele sălbatice, timp de milenii, s-au dezvoltate în condiții ecologice de munte dure și prezintă o mare valoare în calitate de material primar.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 16 martie 2016 15:00
Vizualizări: 1298

Citiţi de asemenea

Conform calculelor cercetătorilor, ea este mult mai veche decât cele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au descop...
94
În goana după metri pătrați în plus, uneori uităm că un plan bun al casei poate economisi nu doar spațiu locuibil, ci ...
70
 Strămoșii noștri știau că calitatea hranei nu determină doar starea de sănătate a omului, ci și starea lui mentală...
140
Tutankhamon călca simbolic pe dușmanii săi atunci când purta sandalele. Aceste sandale unice sunt, de asemenea, decorate...
133