Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Moldova

/ Vizionări: 3852

В Молдове кукурузу с ГМО не выращивают, но импортируют продукт из стран ЕС 

 

Savanţii francezi au făcut public adevărul şocant despre produsele modificate genetic, care în ultimii ani au umplut rafturile magazinelor din Europa. S-au confirmat cele mai serioase presupuneri privind porumbul modificat genetic, care provoacă cancerul.

 

Consumul de porumb modificat genetic a cauzat la şobolani tumori enorme
Consumul de porumb modificat genetic a cauzat la şobolani tumori enorme

Pe parcursul a doi ani, savanţii au hrănit şobolanii cu porumb modificat genetic din SUA. Studiile au arătat că 83% din rozătoare au tumori maligne. Cu cît mai mare era ponderea produselor modificate genetic în hrana şobolanilor, cu atît mai rapid se dezvoltau tumorile.

În timp ce rezultatele studiilor au şocat UE, responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a Moldovei afirmă că pe piaţa autohtonă nu sunt alimente modificate genetic.

„Încă în 2003, a fost adoptată Legea cu privire la securitatea biodiversităţii, potrivit căreia pe teritoriul republicii este interzisă cultivarea produselor transgenetice, dar şi importul acestora. Serviciul Vamal şi Inspectoratul pentru control fitosanitar şi semincer monitorizează strict respectarea acesteor norme. La moment, informaţii despre cultivarea sau importul porumbului modificat genetic nu au parvenit”, au asigurat responsabilii de la MAIA.

Totodată, potrivit datelor MAIA, Republica Moldova importă porumb în special din ţările UE – Ungaria, România, Franţa, Slovacia, dar şi din Ucraina.

După cum a comunicat pentru Noi.md şeful Direcţiei producerii ecologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Iurie Seneca, în SUA, America Latină, iar în ultimii ani în India şi China, circa 90% din porumbul cultivat este modificat genetic. În ultimul timp, porumbul a devenit vulnerabil la viermii diabrotici, care afectează seminţele, din care cauză a fost modificată genetic ca să devină mai rezistent la aceşti paraziţi.

 

 

Sursa: noi.md