Ministerul Mediului semnalează nereguli la întreprinderile silvice

/ Vizionări: 1638

Министр окружающей среды борется за правильное использование лесных угодий в отопительный сезон

Ministerul Mediului a cerut Agenției „Moldsilva” să prezinte săptămînal informații cu privire la stocurile de masă lemnoasă disponibile pentru comercializare.

Solicitarea a fost înaintată după ce mai mulți cetățeni au semnalat despre insuficiența lemnelor de foc. Potrivit ministrului Valeriu Munteanu, întreprinderile silvice ar fi creat în mod artificial un deficit de masă lemnoasă, prin creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici și comercializarea lemnelor de foc către agenții economici. Acest lucru se întîmpla în detrimentul intereselor legitime ale cetățenilor, susține ministrul.

Poligonul de deşeuri din Tînţăreni mai are o capacitate de depozitare a 25 mln tone de deşeuri — Ministerul Mediului
Poligonul de deşeuri din Tînţăreni mai are o capacitate de depozitare a 25 mln tone de deşeuri — Ministerul Mediului

„Pentru a contracara acest fenomen, am emis un ordin, prin care am obligat Agenția «Moldsilva» să prezinte săptămînal informația privind stocurile de masă lemnoasă disponibilă pentru comercializare, cantitatea de masă lemnoasă comercializată pe parcursul săptămînii pe categorii de cumpărători, locul depozitării masei lemnoase recoltate, prețul stabilit pentru un metru ster de lemn de foc ș.a.”, a explicat Munteanu.

La fel, întreprinderile silvice vor trebui să se asigure ca cel puțin 70% din volumul masei lemnoase de foc recoltate să fie comercializat consumatorilor casnici şi entităților de interes public – primării, grădinițe, școli, spitale etc. Pentru transparentizarea procesului, ministrul a dispus ca informația privind cantitățile masei lemnoase, precum și prețul acesteia să fie publicate pe paginile web ale Agenției „Moldsilva” și Inspectoratul Ecologic de Stat.

 

Sursa: noi.md