Ministerul Mediului vrea să micșoreze numărul de gunoiști în Moldova (+Video)

/ Vizionări: 2866

 

În Republica Moldova există circa 1900 de gunoiști autorizate, dintre care doar 12 au avizul ecologic de stat. Totodată, autoritățile tind să micșoreze numărul gropilor de gunoi, prin construcția unor depozite conforme standardelor europene, care ar deservi mai multe raioane. Despre aceasta a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în cadrul teleconferinței Chișinău-Moscova-Kiev-Astana-Erevan ”CSI: agenda ecologică”.

Modelul
Modelul "sănătos" pentru afacerea de mediu în Republica Moldova

 

„În prezent, Ministerul Mediului finalizează elaborarea Strategiei naționale pentru deșeuri și Legea cu privire la deșeuri, care urmează a fi aprobate de Parlament, cel mai probabil, pînă la finele anului curent. În baza acestor documente vom elabora planuri de acțiuni pentru a atrage investiții și să creăm un sistem integru, începînd cu colectarea, sortarea, reciclarea, recuperarea deșeurilor, și numai după aceasta să aibă loc depozitarea acelor deșeuri care nu pot fi recuperate”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, Ministerul Mediului, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, a lansat un proiect în regiunea de sud a republicii cu privire la reciclarea deșeurilor. Bugetul proiectului este de 20 de milioane de lei și cuprinde 8 raioane.

”Au fost procurate autovehicule speciale, construite platforme pentru containere de colectare a deșeurilor. Avem o înțelegere cu Agenția Cehă de Dezvoltare de a elabora un studiu de fezabilitate pentru construcția unei gunoiști inter-raionale. În Șoldănești, a început construcția unei astfel de gunoiști, care va deservi circa 170 mii de oameni din 3 raioane. Pe lîngă Șoldănești, este vorba de Rezina și Fălești”, a explicat Șalaru.

Teleconferința este prilejuită acțiunii mondiale „Să curățim natura de gunoi” care, în mod tradițional, are loc la finele lunii septembrie.

 

 

 

 

Sursa: noi.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137