Mirosul de pîine proaspătă te face mai bun

/ Vizionări: 6640

Запах свежеиспеченного хлеба делает нас добрее 

 

Potrivit huffingtonpost.com, cercetătorii de la Universitatea Bretaniei de Sud din Franţa au descoperit că în apropierea mirosurilor plăcute oamenii sînt mult mai amabili cu semenii lor. Experimentul s-a derulat în brutăria unui supermarket, unde oamenii s-au arătat dispuşi să-şi ajute semenii să recupereze obiecte care le-au căzut “întîmplător”.

 

Deşi experimentul pare ridicol, rezultatele sale au fost publicate în “Journal of Social Psychology” şi sugerează că anumite mirosuri declanşează emoţii pozitive şi, implicit, un grad mai mare de altruism faţă de străini.

În timp ce alte studii din trecut au arătat că mirosurile plăcute cresc buna dispoziţie a oamenilor, studiul de faţă a creat o conexiune directă între mirosurile plăcute şi faptele bune.

Cercetătorii de la Universitatea din Bretania au ales şaisprezece voluntari, bărbaţi şi femei, care să treacă prin faţa unei brutării dintr-un supermarket şi să “piardă accidental” diverse obiecte, cum ar fi o mănuşă, o batistă sau un pachet de şerveţele.

În urma experimentului, repetat în jur de 400 de ori, 77% dintre străinii care treceau prin faţa brutăriei în acel moment îi averizau pe voluntari că au scăpat ceva pe jos. În afara supermarketului, doar 52% dintre străini s-au dovedit la fel de amabili.

”Ajutorul spontan este oferit mai degrabă în zonele unde există mirosuri plăcute, iar acest experiment confirmă rolul mirosului ambiental în apariţia altruismului”, a declarat unul dintre cercetători.

 

 

Sursa: moldovenii.md