ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Moldova se confruntă cu un deficit de albine




Pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane sunt necesare 450-500.000 familii de albine. Însă în Republica Moldova există 150.000 familii de albine.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, acum în Republica Moldova sînt mai puţine albine decît în anii 80, chiar şi Europa se confruntă cu un deficit mare de albine. De asemenea Condratiuc a evidenţiat că situaţia din Moldova este mai proastă decît cea din Anglia.

„În anii '80 în Moldova erau circa 400.000 de familii de albine. Pe atunci fiecare gospodărie colectivă avea o normă de albine pentru polenizarea eficientă. Către sfîrşitul anilor '90, numărul albinelor în Moldova s-a redus dramatic, la 80.000. În 2005 am început să dăm alarma, au fost instituite programe de susţinere a apiculturii şi acum numărul familiilor practic s-a dublat”, a comunicat Ştefan Condratiuc, scrie IPN.md.

Liderul apicultorilor a mai precizat că ramura apiculturii nu este susţinută pe deplin de autorităţile din ţară, iar programele de subvenţionare sunt anevoioase pentru oameni. În pofida acestui fapt apar mai mulţi apicultori tineri, care ştiu că mierea de albine poate fi exportată pe piaţa europeană.

BBC susţine că în ultimii ani populaţia de albine este în scădere în mai multe state ale lumii, printre cauze fiind utilizarea pesticidelor şi bolile.

Dispariţia albinelor va genera o criză uriaşă, căci albinele nu produc doar miere, existenţa lor fiind crucială pentru industria alimentară globală. O treime din ce consumăm depinde de polenizarea realizată de albine,

În acelaşi timp şi mierea este benefică pentru sănătate. Acest produs natural conţine numeroşi antioxidanţi - caracteristică importantă pentru oameni. În plus, aceasta are efecte antiinfecţioase şi este folosită pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale şi rănilor pielii.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 21 ianuarie 2014 17:08
Vizualizări: 2148

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
136
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
120
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
172
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
113