Moldovenii dorm în medie cîte nouă ore pe zi

/ Vizionări: 2972
Tag-uri: ,

Молдаване спят в среднем девять часов в сутки

 

 

Aniversează împreună cu noi: participă la concursul foto de pe Facebook
Aniversează împreună cu noi: participă la concursul foto de pe Facebook "5 Moldoveni"

Aproximativ 40 la sută dintre moldovenii de peste 15 ani lucrează, iar ziua de muncă a unei persoane durează în medie 7,8 ore. Cel puţin aşa arată datele unui studiu privind modul în care cetăţenii moldoveni îşi utilizează timpul, realizat de Biroul Naţional de Statistică, relatează trm.md.

 

Cercetarea arată că moldovenii de peste 10 ani folosesc aproape jumătate din timpul zilnic pentru activităţi de îngrijire personală sau în medie 11 ore şi 18 minute. Circa nouă ore pe zi sînt dedicate muncii, studiilor, îngrijirii gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar şi deplasărilor. Totodată, timpului liber îi sînt rezervate în jur de patru ore.

Majoritatea femeilor sînt implicate în activităţi de îngrijire a gospodăriei şi familiei, consumînd în aceste scopuri zilnic cîte 4 ore şi 50 de minute. Ponderea bărbaţilor implicaţi în activităţile casnice constituie ceva mai puţin, 83%. Totodată, ei alocă acestor activităţi cu 1 oră şi 40 de minute mai puţin decît femeile.

În grupa activităţilor de îngrijire personală, somnul este cea mai importantă activitate. În medie, un locuitor al Moldovei doarme cîte 8,9 ore pe zi.

A doua activitate importantă în această grupă este servitul mesei, căreia i se acordă cîte 1,5 ore pe zi.

Locuitorii ţării alocă cîte 2,6 ore zilnic din timpul liber cititului, privitului la televizor, ascultării radioului etc.

Un moldovean din zece citeşte presa cotidiană, cărţi sau alte publicaţii, dedicînd acestei activităţi cîte o oră pe zi.

Cercetarea a fost efectuată pe parcursul a 12 luni, pe un eşantion de peste 10.600 de gospodării private, cu excepţia teritoriului din stînga Nistrului şi a municipiului Bender.

 

 

Sursa: moldovenii.md