MoSEFF a aprobat finanțarea a 120 de proiecte de eficiență energetică

/ Vizionări: 26052

MoSEFF одобрил финансирование 120 проектов по энергоэффективности

Linia de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova (MoSEFF) a stabilit un nou record, aprobând 120 de proiecte de eficiență energetică pentru întreprinderile moldovenești, care urmează să fie creditate de BERD prin intermediul băncilor partenere locale.

 

Liceul „Gaudeamus” va fi reabilitat sub aspect al economisirii energiei electrice
Liceul „Gaudeamus” va fi reabilitat sub aspect al economisirii energiei electrice

62 de proiecte au ridicat deja împrumuturile de la băncile partenere (Moldova Agroindbank, Moldindconbank, Banca Comercială Română și ProCredit Bank) cu suma totală a împrumutu-rilor de 15,2 mil. de euro.

Proiectele MoSEFF au contribuit la o economie anuală de energie primară de 96 417 MWh, care este echivalentă cu volumul consumului anual de energie primară a 42 823 de locuitori. Datorită proiectelor menționate, emisiile de CO2 au fost reduse cu 31 497 de tone, ce cores-punde cu reducerea emisiilor de CO2 a 22 498 de automobile.

„Ne bucură faptul că numărul companiilor participante la Programul MoSEFF este în creștere. Ținând cont de prețurile crescânde la energie, companiile moldovenești sunt tot mai interesate să reducă din costurile pentru consumul de energie ca să rămână competitive pe piață", consi-deră conducătorul echipei MoSEFF, Tino Mahler.

A N U N Ţ privind lansarea colectării proiectelor pentru a fi finanţate din Fondul pentru Eficienţă Energetică
A N U N Ţ privind lansarea colectării proiectelor pentru a fi finanţate din Fondul pentru Eficienţă Energetică

El a adăugat că una dintre băncile partenere MoSEFF, Moldova Agroindbank, a utilizat în to-talitate creditul oferit de BERD în cadrul primei faze MoSEFF și participă și la faza a doua a programului. În luna august încă o bancă, ProCreditBank, s-a alăturat fazei a doua a progra-mului MoSEFF.

Printre companiile care au obținut recent suport financiar pentru renovarea încăperilor indus-triale și reînnoirea echipamentelor, reducând în acest fel consumul de energie, se numără și doi mari producători de carne de păsări - Floreni și Larsan Nor. Unul dintre aceștia, Larsan Nor SRL din Hârbovăț, este specializat în creșterea păsărilor de curte și producția de furaje combinate. Acesta intenționează să îmbunătățească regimul de temperatură în cinci hale cu ajutorul unui împrumut de la ProCredit Bank. Compania va economisi peste 60% din energia consumată anterior prin instalarea noilor sisteme de încălzire și ventilație, îmbunătățirea sis-temelor de iluminare și alimentare cu apă, izolarea termică a acoperișului și a pereților, precum și conectarea la conducta de gaze naturale.

O altă companie, Solotrans Agro, a implementat un prim proiect în Moldova vizând panourile fotovoltaice. Instalația de 100 kW, alcătuită din 400 de panouri fotovoltaice, va genera anual 136 MWh de energie.

 

A demarat concursul de finanțare a proiectelor de eficiență energetică
A demarat concursul de finanțare a proiectelor de eficiență energetică

# # #

 

Linia de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova (MoSEFF) a fost lansată oficial de către BERD în februarie 2010. Aceasta oferă consultanță atât pentru potențialii debitori, cât și pentru sectorul bancar. În iulie curent, programul a fost prelungit pentru încă doi ani cu o sumă suplimentară de 22 milioane de euro sub formă de credite. La 15 februarie 2012, cele mai bune șapte proiecte de eficiența energetică din 37 nominalizate au fost onorate cu premiul „EU-EBRD Sustainable Energy Excellence Awards”. http://www.moseff.org/ 

BERD a alocat 5 milioane de dolari pentru sporirea eficienţei energetice în Moldova
BERD a alocat 5 milioane de dolari pentru sporirea eficienţei energetice în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 și este deținută de 63 de țări, Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Acesta are drept scop să promoveze tranziția de la economia planificată la cea de piață, începând cu țările Eu-ropei Centrale și până la cele din Asia Centrală. BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Moldova. http://www.ebrd.com/ 

Compania germană Fichtner, care oferă consultanță programului MoSEFF, a fost fondată în 1922. Este un lider absolut printre companiile de inginerie și de consultanță din Germania cu mai mult de 1800 de angajați în întreaga lume. Ea oferă consultanță interdisciplinară în urmă-toarele domenii: energie, protecția mediului, apă și canalizare, infrastructură, tehnologia in-formației și management. http://www.fichtner.de/ 

 

 

Conform materialelor MoSEFF

www.moseff.org

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137