Mulciul va salva planeta de gazele de seră

/ Vizionări: 2788

Savanții de la Universitatea Columbiei Britanice au descoperit că mulciul reduce conținutul de oxid de azot cu 28%.

Savanții de la Universitatea Columbiei Britanice au descoperit că mulciul reduce conținutul de oxid de azot cu 28%.

Dacă sînteți preocupați de problemele încălzirii globalre, puteți face un pas spre salvarea planetei cu ajutorul mulciului.

Mulciul este o metodă minunate pentru:

Reducerea consumului de apă

Alungarea dăunătorilor

Ameliorarea stării solului

Stoparea creșterii buruienilor

Apa vie în agricultură. Metoda lui I. Krasnov (Video în rusă)

Îngrijirea grădinii fără efort

Acum, la această listă s-a mai adăugat și reducerea emisiilor de carbon. Savanții au stabilit că mulciul în livezile de mere și în vii reduce cantitatea de gaze cu 28%. Cercetătorii afirmă că jumătate din emisiile din sol contribuie la încălzirea globală. Acolo, unde se atestă emisia oxidului de azot, nitrații pătrund mai activ în apele freatice. Mulciul din lemn de asemenea, reduce cantitatea nitraților cu 74%.

Rumegușul, așchiile de lemn și scoarța de lemn sînt o resursă utilă. În procesul de utilizare există și neajunsuri, însă la folosirea rațională a acestora sînt mai multe avantaje. De exemplu, rumegușul nu este potrivit pentru mulcirea în jurul plantelor, deoarece scor azotul din sol, înhibînd creșterea plantelor. În schimb, este bun pentru acoperirea parcelelor și cărărușelor – la sfîrșitul sezonului dați sub brazdă rumegușul putred. După aceasta, solul nu trebuie afînat, iar plantele se dezvoltă mai bine.

Așchiile de lemn nu se comprimă, se descompun greu, consumă mai puțin azot. Acest mulciu ameliorează solul pentru copacii fructiferi, arbuști. Scoarța, de regulă de conifer, este potrivită pentru orice plante – ea contribuie la afînarea și încălzirea solului primăvara.

Mai multe detalii despre studiul mulciului din lemn și întrebuințarea ei în agricultură aflați aici.

 

Sursa: rodovid.me