Muzica clasică întăreşte memoria omului

/ Vizionări: 2106

Muzica clasică întăreşte memoria omului

La această cocluzie au ajuns cercetătorii de la universitatea italiană din Chieti. Ei au descoperit aşa-zisul „efect Vivaldi”, demonstrînd că ascultarea cu regularitate a renumitei opere muzicale „Anotimpuri” îmbunătăţeşte memoria persoanelor în etate.

24 de voluntari trebuia să memorizeze un şir de numere, aranjate într-o anumită ordine. Un grup de pacienţi, care au ascultat multe ore la rînd muzica lui Antonio Vivaldi, a demonstrat rezultate mult mai bune decît ceilalţi participanţi la experiment. Acest fenomen într-o anumită măsură se explică prin sporirea atenţiei şi concentraţiei participanţilor, dar muzica clasică, fără îndoială, stimulează extinderea temporară a capacităţilor fiziologice.

Eliberează stresul cotidian printr-o terapie acasă
Eliberează stresul cotidian printr-o terapie acasă

Ştiinţa mai cunoaşte şi „efectul Mozart”, cînd copiii mici, care ascultă muzica marelui compozitor austriac, au o dezvoltare intelectuală mai rapidă. În zootehnie, precum menţiona şi presa sovietică, cantitatea de lapte se majora după difuzarea la radio a muzicii lui Ceaikovski. Acum, a fost introdus şi termenul ştiinţific „efectul Vivaldi”. În timpul ascultării muzicii trece durerea fizică. De menţionat că o asemenea muzică este pur şi simplu necesară în cazul bolilor articulare. Pacienţii care ascultă muzica clasică se însănătoşesc mai repede faţă de cei care nu o ascultă. În prezent, savanţii se ocupă cu elaborarea unor concluzii privind proprietăţile curative ale muzicii asupra organismului uman.