Nanolight – cea mai eficientă lampă LED din lume (+Video)

/ Vizionări: 4106

 

Nanolight – самая эффективная светодиодная лампа в мире (+Видео)

 

 

 

Designerii luptă pentru a rezolva problema creării lămpii LED, care ar putea produce la fel de multă lumină ca şi becurile convenţionale "lui Ilici" de o capacitate 75-100 W. De-a lungul anilor becul de 100 W a devenit standardul de facto la care se egalează utilizatorii și producătorii. În comparație cu becurile clasice, LED-urile sunt mai bune în ceea ce priveşte economie și termenul de exploatare. Dar până în prezent nu a fost oferită o soluție comercială, care ar lansa pe piață dispozitive de iluminat capabile să concureze real în domeniul fluxului de lumină. Cu alte cuvinte, pe piaţă deocamdată nu există lămpile LED la fel de luminoase ca şi becurile de 100 W.

 

Problema constă în devierea căldurii în plus. Dacă vom evalua rata specifică a LED-urilor, imediat devine clar că ele se încălzesc mai puțin decât becurile incandescente. Dar şi dimensiunile semiconductorilor sunt mai mici, căldura se concentrează într-un segment limitat, în rezultat LED-urile se surpraîncălzesc și ies din funcţiune.

Una dintre soluțiile posibile este folosirea într-un corp de iluminat a câtorva LED-uri de o capacitate mică, tehnologia de producție a cărora este pusă în aplicare. Unii experți cred că această cale este eronată, considerând că compușii suplimentari reduc fiabilitatea în întregime a unității de iluminat. Cu toate acestea, creatorii lămpii LED Nanolight au de gând să convingă lumea în viabilitatea acestei tehnologii.

Trei entuziaşti pasionaţi: Gimmy Chu, Tom Rodinger și Christian Yan, în anii de studenţie au lucrat împreună la un proiect de maşină solară. Trei ani în urmă, ei au reînnoit cooperarea pentru a crea o lampă LED strălucitoare. În prezent, colectivul promovează cu succes proiectul lor pe site-ul Kickstarter. Cu mult înainte de sfârșitul companiei publicitare a fost colectată suma de investiții care de două ori depăşeşte cea planificată inițial.

Inventatorii susţin că lampa LED a lor este cea mai eficientă din lume. Cu un consum de energie de 12 waţi, ea oferă un flux de lumină mai mare de 1600 de lumeni, ceea ce este echivalent cu fluxul luminos al lămpii incandescente de 100 W.

Forma lămpii Nanolight într-o oarecare măsură seamănă cu o retortă de sticlă, o ceapă. Dar acest design se datorează doar tradiţiei. În interiorul obiectului de iluminat este instalată o placă de circuit la care sunt sudate LED-urile.

În afară de lampa LED de 12 W echivalentă cu becul incandescent de 100 W, compania intenționează să producă LED-uri de 10 W echivalente cu becurile tradiționale de 75 W şi lămpi de înaltă luminozitate cu fluxul de lumină mai mare de 1800 de lumeni. Conform estimărilor preliminare, sursa lor constituie 30000 ore.

Prețul actual al lămpii LED Nanolight de 12 W este de 50 dolari. Cu condiţia utilizării complete a resurselor, ea va costa de şapte ori mai ieftin decât becurile convenţionale.

 

Autor: Alexei Norkin

 

 

 

Sursa: facepla.net