ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

NASA lansează la 1 iulie un satelit care va măsura concentraţia de CO2 din atmosferă




NASA va lansa pe 1 iulie primul ei satelit dedicat măsurării concentraţiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera terestră, principalul gaz cu efect de seră, care joacă un rol determinant pentru clima planetei noastre, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă afirmă că acest gaz a atins de curînd cea mai mare concentraţie a sa în atmosfera terestră din ultimii 800.000 de ani.

Satelitul american, Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), este similar cu OCO-1, distrus în timpul lansării sale din februarie 2009.

Noul satelit va furniza o imagine mai amplă şi globală asupra emisiilor umane şi naturale de CO2, ca şi asupra "puţurilor de carbon", aşa cum sunt numite oceanele şi pădurile, care absorb şi captează acest gaz.

"Dioxidul de carbon din atmosferă joacă un rol esenţial în echilibrul energetic al planetei noastre şi este un factor cheie pentru a înţelege mai bine felul în care clima noastră se schimbă", a explicat Michael Freilich, directorul departamentului de Ştiinţe ale Pămîntului din cadrul NASA.

"Prin misiunea OCO-2, NASA va aduce o contribuţie importantă pentru programele de monitorizare a Terrei şi va accepta provocarea reprezentată de o mai bună înţelegere a planetei noastre şi a viitorului ei", a adăugat acelaşi cercetător.

Satelitul OCO-2 va fi lansat cu o rachetă Delta 2 a companiei United Launch Alliance de la baza aeriană Vandenberg din California şi va fi plasat pe o orbită aproape polară la altitudinea de 705 kilometri.

OCO-2 va deveni principalul observator dintr-o flotă de alţi cinci sateliţi internaţionali care vor orbita în jurul Terrei la fiecare 99 de minute pentru a efectua o serie de monitorizări aproape simultane.

OCO-2, a cărui misiune va dura cel puţin doi ani, va efectua măsurători ale unor eşantioane recoltate din sursele de emisii de CO2, dar şi din "puţurile de carbon" de pe întregul Glob. În acest fel, satelitul NASA îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să studieze mai bine schimbările climei cu ajutorul datelor actuale.

Arderile de carburanţi fosili (petrol, gaze naturale şi cărbune) şi alte activităţi umane emit aproape 40 miliarde de tone de CO2 în atmosferă în fiecare an, producînd o acumulare fără precedent a acestui gaz cu efect de seră.Новый спутник измерит углекислый газ в атмосфере

Новый спутник измерит углекислый газ в атмосфере

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 16 iunie 2014 17:10
Vizualizări: 1349

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
82
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
144
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
129
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166