ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Naşterea la domiciliu, un serviciu medical „clandestin” în România



 

 

 

În Romania, naşterea la domiciliu asistată medical este considerată un lucru „clandestin”, iar medicii, asistentele şi moaşele care practică acest serviciu îşi riscă meseria. O asociaţie din Bucureşti se luptă de doi ani să convingă Ministerul Sănătăţii despre necesitatea adoptării normelor de aplicare a legii care permite naşterea la domiciliu asistată medical.

 

Naşterea la domiciliu este posibilă din punct de vedere legal în ţara noastră, dar când vine vorba de naştere la domiciliu asistată medical lucrurile se complică. Legea care le permite femeilor să nască la domiciliu există, dar nu şi normele de aplicare a legii, iar din acest motiv medicii, asistentele şi moaşele nu au voie să asiste la o naştere decât la spital. Astfel, posibilitatea viitoarelor mame de a aduc pe lume copilul în propriul cămin este aproape zero din cauza barierelor legislative.

„Naşterea la domiciliu este legală în România, dar foarte puţini specialişti sunt dispuşi să ofere servicii medicale pentru că nu există normele de aplicare a legii. Din acest motiv, un singur medic din Braşov face naştere la domiciliu, el fiind şi directorul unei clinici private şi are posibilitatea să ducă pacienta la spital în caz de complicaţii”, explică Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, un ONG care se luptă de doi ani ca guvernanţii să adopte normele de aplicare a legii.

 

Tot mai multe mame vor să nască acasă

Naşterea la domiciliu prinde tot mai multe adepte şi în ţara noastră, însă majoritatea femeilor ajung să nască tot la spital din cauză că sunt refuzate de medici. Cristiana F., de 29 ani, din Cluj este una dintre femeile care şi-au dorit să nască acasă, dar a fost refuzată de cadrele medicale. „În prima fază, medicul mi-a spus că pe parcursul sarcinii îmi va spune dacă recomandă naşterea la domiciliu, dar după câteva săptămâni mi-a dat un răspuns clar: el nu practică sub nicio formă naşterea la domiciliu pentru că e prea riscant pentru mine şi copil. Ne-am interesat şi eu şi soţul meu la alţi medici, dar niciunul nu a fost de acord”, povesteşte Cristiana F.
Ana Măiţă afirmă că cele care au norocul să aducă pe lume copilul acasă fac acest lucru cu moaşe care vin clandestin din Ungaria sau Bucureşti.

 

O încălcare a drepturilor pacienţilor

Potrivit conducerii Asociaţiei Mame pentru Mame lipsa posibilităţii de a naşte la domiciliu cu asistenţă medicală este o încălcare a drepturilor pacientului. Pornind de la această idee, acum doi ani, mamele din Ungaria au dat în judecată statul maghiar şi au câştigat, iar de anul trecut, naşterea la domiciliu asistată medical este legală în Ungaria. Ana Măiţă precizează că asociaţia pe care o conduce ar putea face acelaşi lucru dacă autorităţile române nu vor rezolva pe cale amiabilă problema normelor de aplicare a legii.

 

Naştere la domiciliu, dar asistată medical

Doctorul Dorina Vinţi, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este de acord cu naşterea la domiciliu, însă doar asistată de personal specializat, deoarece în caz contrar există riscuri mari pentru mamă. „Naşterea, cu toate că este un fenomen natural comportă nişte riscuri grave în anumite situaţii, iar dacă femeia nu este asistată de personal medical pot să apară complicaţii serioase. De exemplu, la noi ajung uneori femei cu rupturi după ce au născut singure acasă, fără personal calificat”, afirmă Dorina Vinţi. Potrivit specialistului clujean, în condiţiile actuale legislative din ţara noastră, cea mai sigură metodă de naştere este la spital.

 

Niciun cadru medical nu îşi riscă meseria

În judeţul Cluj, asistentele şi moaşele nu practică acest serviciu din simplul motiv că nu există o legislaţie clară în acest sens şi nimeni nu este dispus să îşi rişte meseria. „Naşterea la domiciliu este un concept nou, dar în judeţul Cluj nimeni nu îl practică în sistemul sanitar pentru că nu avem legea de practicare independentă şi atunci nu se riscă nimeni. Nici măcar medicii nu fac acest serviciu medical”, menţionează Emil Buiga, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor din România, filiala Cluj.

 

Concept nou, cu avantaje şi dezavantaje

Emil Buiga mai spune că acest nou concept implică avantaje şi dezavantaje. Astfel, pentru naşterea la domiciliu este nevoie de condiţii igienico-sanitare importante, recuperarea este mai rapidă acasă, cadrul familial contribuie la o stare psihică mai bună pentru mamă, iar infecţiile nosocomiale care pot fi luate din spitale nu mai există dacă naşterea are loc acasă.
Ana Măiţă menţionează că există şi avantajul financiar pentru sistemul sanitar pentru că ar fi mai puţine naşteri în spitale, ceea ce ar însemna o cheltuială mai redusă pentru spitale.

 

Ce spun mamele care au născut la domiciliu

Subiectul naşterii acasă este discutat şi în mediul virtual. Astfel, pe un forum, o mamă care a adus pe lume al doilea copil acasă, în Germania, spune de ce i-a plăcut mai mult acasă: liniştea de acasă, confortul, faptul ca a avut familia aproape, că a putut să se desfăşoare aşa cum a simţit şi a fost încurajată să facă ceea ce simte şi nu dirijată de personalul medical, că nu a primit medicamente şi intervenţii pe care nu le-a dorit şi că moaşa a venit acasă şi în zilele şi săpătămânile următoare să vadă cum evoluează şi să îi dea sfaturi şi răspunsuri la întrebări. Femeia a fost asistată la naştre de două moaşe.

 

 

 

Sursa: monitorulcj.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 29 iunie 2013 14:02
Vizualizări: 2185

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
92
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
100
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
77
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
124