Nativ-folk

/ Vizionări: 5216

Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Punct de vedere istoric, de fermentare a poporului rus au evidenţiat două tendinţe: pe pământ şi pământul. De teren - ceea ce înseamnă o moştenire şi imobiliare, la liber de Nord, si Don, de a reduce. În 1930, oamenii inundate înapoi - de la sol. În 1985, din nou la pământ. "Arhanghelul ţărăneşti Nikolai Sivkov a taberei sa mutat în satul său natal. Prin exemplul său, mii de locuitori s-au grabit la teren viran pentru viţei creştere şi roşii. Am avut mişcare fermă, chirias. Acesta din urmă, un nou val de oameni urbane a fost înfiinţat în păşuni nivah abandonate şi aşezări de mediu, case de rudenie.

Aceste aşezări au multe. Am vizitat noi proprietari "în regiunea Vladimir, zona Sudogodskoye jurul satului pined Ilyin. Am fost întâmpinaţi şi aşezat în maşină. În spatele volanului a fost ekoposelenets Vyacheslav Sokolin. Dar naratorul principal - Andrew Bykovsky. Ambele sunt inteligente, tinere, necăsătorite.

Am condus şi am vorbit.


Andrew Bykovskii. În primul rând ne-a vrut, pur şi simplu pentru a seta circuitul agricol terenuri. Dar ei ne-a spus: să răscumpere acţiuni de la ţărani. Ei au început să cumpere. Din aceasta şi a început să formeze sat. Chiar acum suntem trece prin sat Ilyin. Scoala. Dintre copiii patruzeci de produse sunt deja zece noastră, colonist. În prima clasa de şase la cinci de copiii noştri.

"Mâine". Ne întoarcem la zero. Să presupunem că am venit aici şi vorbesc cu directorul executiv: vreau să trăiesc aici.

AB trebuie să te duci în acest fel. parts răscumpere din fostul colhoz.

Viaceslav Sokolov. Acţiunile achiziţionate de rezidenţi pentru cei care nu ştiu ce să fac cu ei. Ei nu au vrut să fie proprietari de terenuri în astfel de numere pe care le perepala după împărţirea exploataţiei. Treizeci de hectare care îl au în faţa casei - ei, cum se spune, mai sus de acoperiş. Încă patru hectare pur şi simplu nu este necesar.

AB în Rusia vândute doar 15 la sută din acţiuni. Alţii, abandonat şi a plecat nerevendicate. Deşi poate exista o moşii frumos.

"Mâine". Dar între proprietarul unităţii şi cumpărător al unităţii este puterea. Aceasta poate încuraja acest proces sau să încetinească. Cum esti?

AB Unele încetiniri este simtit. Pământul se află în categoria în scopuri agricole. Timp de cinci ani pe care încercăm să le traducem în calitate de decontare.

"Mâine". Vladimir teren ca terenuri agricole, nu pot concura pe piaţa mondială. Se pare că încetinirea răscumpărarea acţiunilor, va concura cu unele forţe locale?

AB terenuri in zona de ajuns. Suficient de toată lumea şi să rămână în continuare. Murind sate greutate. Un plan de dezvoltare distincte pentru teritoriul nimeni altcineva. Prin urmare, perceput concurenţa din partea autorităţilor, de asemenea, pare a fi nu sunt vizibile. Mai degrabă, suntem pur şi simplu nu înţeleg pe deplin. Încredere. De ce este ne-am venit aici şi să încercăm să facem ceva tine? Cine ne directoare? Ce e in capul nostru? În timp ce prima fază de sprijin, chiar şi simţit.


Oprire la marginea pădurii în faţa unui imens pustiu. Un alt cinci sau şase ani aici, acest lucru ar fi un tanar pădure deasă. Acum - chischanina. Şi pe ea câteva case împrăştiate.


AB decontare a început să dezvolte un an în urmă. Locul a fost numit într-un mod nou: Ok. Acest cuplu a sosit Kutuzov. Ei au cinci copii. În acest an şi cel mai tânăr Nastya mers la şcoală. Picior merge împreună cu alţi copii la casa lor, este vorba despre trei kilometri. Le ia departe de autobuz. Ei Petrograd. Iarnă petrecut fără un maestru. Acum, Anatoly mutat aici. Lucrări. El pune borduri noi colonişti. Însuşi adăugat spaţii de locuit. Săpat un iaz. A început o capră. Pe cont propriu, coloniştii au efectuat călătoria. Se conectează toate imobiliare. Drumul este destul de respectabil. Şanţurile de pe ambele maluri, panza este ridicat, acoperit cu pietriş. Mi se pare ca au inceput de la zero. De fapt, un alt acum cincizeci de ani aici şi acolo se afla satul. Doamna fiertehemoglobinei. Şi la începutul secolului a existat o fierari oraş. Ti-trăsură, glorios toata Rusia. Prin standardele de azi - fabrica de masini.


Pentru a ne valabil Anatoly Kutuzov.


Anatoly Kutuzov. Baie pus un om bun. El a fost sub 90. Veteran. Şi aşa a decis la bătrâneţe să achiziţioneze un imobil. În vara veteran a venit în cortul adormit. Oamenii sunt diferiti veni. Intreaba. O pasarica mi-a spus.

"Mâine". Asta este, oricine poate prishagat aici, pe acest drum, se transformă în banda voastra. Un loc de lux şi să înceapă să trăiască aici.

AB Din păcate, atunci când vine vorba de acest domeniu, în ansamblul său este deja vândut. Cultivate.

AK În primul an am facut numai cartofi. Pentru că a venit în vara, nu au altceva. Dar acum şi varză, şi ceapă, şi ridichi. copaci plantaţi meri, peri. Cinci ani mai târziu ar fi fructe.

"Mâine". Ce simţi când dimineata de iarna timpurie, trimiterea sfărâmată-vechi fiica sa pe un drum forestier la şcoală?

AK Sunt fericit pentru ea. Fiica cea mare pentru a termina studiază în Sankt Petersburg. Ajunge, spune. Am comparare. Şi toate în favoarea şcolile locale, profesori locali. Există aproape de şcolarizare individuale. Fiul meu este locurile mele de top în competiţiile regionale luând. Sam conduce un cerc asupra mediului. Ei au o viaţă dispozitiv proiect de pe acest pământ a trimis guvernatorul. Şi-mi câştiguri ... În primul rând, trata minime. Un contract de încadrare a colonişti noi - prin urmare, venitul este. De casa de vară ar trebui să furnizeze. Şi acolo, vezi tu, pământul de munte. Aceasta este din iaz. Acest deal va face în pivniţă. Obsazhen, decorare. Calul încă mai cred motorului.

"Mâine". Un cal trebuie să aibă patru tone de fân pentru iarna. În cazul în care cosit?

AK Da, toate prea mare-picior pini fâneţe. Dar mai poate fi găsit. Unele tehnica, desigur, ar fi frumos să facă rost de. Acum, chinezii au făcut un tractor viclean. mai puţin de o tonă în greutate. O mulţime de loturi. Poporul nostru, cu mainile si picioarele. Mi-ar fi incepand de capital, a apelat la un an.

"Mâine". Nu de capital - să ia de credit.

AK au un împrumut nu există un astfel de truc, ca dobândă. În cazul în care acordarea nerambursabilă, ca şi în Stolîpin a dat de colonişti, ar fi ceea ce avem nevoie. Statul poate spune, sufocare pe masa de bani. Ei cred ca poeffektivnee investească. Şi noi - un penny.

"Mâine". Dar ia, şi să dea Kutuzov mie două sute! Nu este nimic mai bun pentru statele membre. Putin ar fi aici. Ar fi comandat.

Medvedev a AK a fost. Elicopter-am uitat la noi. Nu dokrichishsya.


Noi spunem la revedere de la proprietar. Intrând în sat nativ următoare. Aici şi acolo de la cosuri de fum, cabine, corturi.


AB După cum puteţi vedea, clădirile sunt diferite. Cineva a vărsat numai. Şi cineva a fost deja conacul. Aceasta casa a pus o echipă în care operează Kutuzov.

VS modalitate de a face un cerc. Răcoritoare planificat, ca un melc, laminate la centru. Până în prezent, nici electricitate. Deşi, a se vedea - şi poli, si fire deja acolo. Notă: în faţa noastră un design unic pentru casa. Noroi. Te-a trece peste timp de două-iernat. Ei bine, impunându-se ca o carcasa de ieftin şi sănătos. Plasate de către oameni. Costul proprietarii de 60 de mii de ruble. În plus, se foloseşte o celulă solară. Şi apoi, vezi tu, structura cort. Acesta este un cort. Ea a ridicat. Ea Chukchi. Iar iernile în el, putem spune din experienţa strămoşilor lor. Nici o problemă. Toate terenurile sunt deja împărţite. Angajarea de persoane în producţia de legume, apicultura. Gardens crească. In timpul iernii, multe remeslennichayut. Bucăţi de lemn, tesaturi, broderii implicate, fabricarea de instrumente muzicale. Capacitate-etsya ustensile de piaţă sunt schimbate. Astfel, saturate interne de cult-ra pur în spiritul naţional. Şi pentru a şterge drumuri de clasa a angaja zăpadă.

AB locuieste aici cu noi şi medici Victor - deputat, două adunări ale Dumei. Doctor în Ştiinţe Economice. El a construit casa, baia comună. El scrie cărţi.

"Maine". Ce face dvs. de eco-decontare de la companiile de grădinărit de obicei perioada sovietică?

AB În primul rând, de dimensiunea landholdings.

"Mâine". Da. Şase hectar sovietică - aceasta este una hectar XV-lea. Aceasta este suficient de mare noastre să conţină hectar ţară parcele de 15 ori sovietice.

AB Acest lucru oferă un nivel total diferit de constiinta pentru a proprietarului. În plus, există, în şase sute piese, durata de viaţă a unui personaj tramvai. În luna mai - a verifica. În septembrie - inapoi la sferturi de iarnă în oraş. Avem acum mai mult de jumătate de colonişti care trăiesc aici tot timpul anului. Cresc copiii. Copiii vor trăi apoi aici. Şi copiii lor. Toate pentru acelaşi motiv. Terenul în aşezări nu pot fi cumpărate, donate. Numai moştenit.


Oprire la casa Irina Volkova, arhitect, ecovillage proiect dezvoltator nativ. Marcarea timp pe veranda, periat zapada de pe picioarele lui.

"Mâine". Irina Volkova nu rolul dumneavoastră de administrare?

AB Nu există o structură de management care le avem. Pur şi simplu în temeiul calificării lor Irina face acest lucru pe bază de voluntariat.Bem ceai dulce pe veranda in casa cald Irina Volkova."Mâine". Oamenii nu cred că stabilirea posibile de aşezări, cum ar fi a ta. Cum să îi convingă că este, este vital, nu prin accident?

Irina Volkova. Unitatile am început să cumpere în 2001. Şi acum, există câteva aşezări. Bine, bine, preţuită, solară, Constellation Dreams. Ele nu sunt marcate pe harta oficiale. Dar avem harta noastre. Putem demonstra acest lucru neveryaschim hartă.

Şi aşa a început. Prin natura muncii lor anterioare, am ştiut din corzi, interese, obiective, tehnologie, proiecte de transport în structurile de putere din zona. Acest lucru a ajutat în prima etapă. Ştiam că autorităţile vor să audă cum poţi să prezinte materialul, ca nu, astfel încât să se încarce în mod nejustificat ei. Acest lucru este pe de o parte. Şi pe de altă parte - au avut cel mai mult să ia o lopată, trageţi împreună cu ţevile de canalizare baieti, le stabilesc drum terasament.

Ei au aflat despre groapa de nisip abandonate. Autorităţile judeţene au ne-a permis să-l folosească. Ca rezultat, avem preţul de cost de 300 de ruble pe masina. Şi zece metri de drum a început să costa doar 10 de mii de ruble. Defalcarea geodezice, de asemenea, prin posibilitatea de a se face. Compania a până la 150 de mii. Am pierdut 50. Toată documentaţia a fost o companie care l-am deschis ca un întreprinzător particular.

"Mâine". Pe măsură ce sunt aici, în Vladimirschiny glorioase Outback, o echipă de pionieri?

I. Înainte de asta am trăit în Ciukotka. În cărţile Maigret fulgeră pe crearea de moşii de rudenie. Am mers la conferinţa anuală a "Cedrii" în 2001. Ei au învăţat că nu există un fond în Vladimir. Mă întrebam ce fel de oameni. Ne-am întâlnit la staţia "Izmailovo Park. A explicat cum sa ajungem aici. Tocmai am vorbit la autobuz, a suflat aer si a spus: "Vreau să trăiesc aici."

De fapt, cred eu, nu exista pe locurile pământ bun în cazul în care aveţi cuiva care aşteaptă. Noi trebuie să provină de la orice loc şi să-l bine.

Soţul meu, Maigret după citirea 1995 prima carte, a râs şi a întrebat: "Chiar crezi în toate astea?" Nu interfereze. Dar, asistent-minded nu a fost. Poate că el a fost născut în satul, el ştia toate aspectele vieţii pe pământ. Am convenit asupra faptului că m-am dus aici, şi el, un inginer civil, era încă în nord, pentru a sprijini financiar prima fază. Salariul său şi am rămas. Unele economii Am adus cu mine, aproximativ 300 de mii. Ei au construit o casa. O saună şi extensii - deja pe salariul sotului. El este mai aproape de conceptul de a oferi decât mosia familiei. Ei bine, lasă-l. Deşi când am văzut prima acest teren, el a spus: suficient. În timp ce mai mult nu am putut pentru a trage. Desigur, suntem motivaţi de idealism. Dar aceasta este o mare forţă. Toate cuvintele vechi au fost foarte scurte. Mama. Fiul. Fiica. "Sleep". Da. House. Pace. Lui Dumnezeu. Dar ceea ce ei rezervor.Şi acum am o casa. În care va trăi gen.

"Mâine". Convingătoare.

I. primul conflict noi au apărut pe sol de energie electrică. Toate pentru că oamenii de pe malul "nu a fost de acord. Cineva a venit aici ca o comunitate. Pentru ca totul rezolvat. Si apoi, el a declarat: "Această problema ta. Noi nu am dat seama de relaţia în avans. Multe crezut că dacă această eco-decontare, s-ar putea arunca paşapoarte şi diplome. Şi este suficient să-şi sape pirogă. Şi altele doresc să construiască o mare, casa calda, frumoasa, educarea şi creşterea copiilor aici. Utilizaţi un computer. Este imposibil pentru o lumânare. Deci, sa dovedit faptul că două treimi doresc o lumina, iar o treime nu va fi. Nu este doar o problemă de plată pentru linia, şi o problemă filosofică: cum? În Ecovillage - liniile electrice şi poli! Ajutor! idei Curăţenie sub ameninţarea!

Desigur, afectează diferenţa în abundenţa de colonişti. Electricitate - ceva drag. Pentru a rezolva situaţia în care ne sunt gândesc la opţiune, în cazul în care poate fi săraci datoriilor pentru liniile de puterea de a plăti în rate, de exemplu, în termen de zece ani. Asta ar fi fezabilă pentru toată lumea. Dacă toate convenit, de electrificare ar costa 18 de mii pentru fiecare. Raskinte această sumă de zece ani. La 2000 pe an este de obţinut. Pentru 160 de ruble pe luna rate. Este destul de realist. Dar inconsecvenţe noastre interne - nu este aşa de rău. Adevărul este că, chiar acum, când toţi cei care doresc să locuiască cu energie electrică, a scăzut la 34,000 si a construit o conexiune la reţea este întârziată. Eu am auzit de autorităţile districtului: nu fac nimic pentru a face lumina acestor sectanţi.

"Mâine". Ceea ce ei se pot opune de soluţionare a ta? Fermă, un sat, care nu este? Gradinarit şase hectar? Care este motivul, să zicem, sabotaj?

IV la o anumită măsură, de politică. Apoi, cred eu, este mai uşor să trăiască în conformitate cu instrucţiunile oficiale. Şi orice instrucţiuni a primit în contul nostru. Asta ar spune Putin sau Medvedev, că ecovillage - lumina verde, apoi ne-ar fi ultima editie cântărite. În cadrul organizaţiilor regionale de încredere în noi mai mult. Ei văd că noi - oameni destul de normale. În timp ce există la un moment dat şase luni mărunt ne hârtie pe care era imposibil de a asigura documentaţia. Ei au, de asemenea, aceste trucuri profesionale. Apoi, relaţiile sunt normalizate. Dar, ca urmare a întârzierilor înregistrate în rândul coloniştilor apărut neîncrederea noi, grupul de iniţiativă. Neîncrezător a început de mers pe jos pe acelaşi săli de clasă în spatele nostru, verificaţi pentru a vedea dacă suntem întuneric. Administraţia este alarmat. Diferenţele în unele structuri necunoscute - din nou o durere de cap pentru oficialii. De ce este? Şi renega de administrare noi.

O alta cauza de stres în rândul coloniştilor nostru este punctul lor de vedere diferite despre viata de aici. Cineva pare să fi ajuns la noi ca un vizitator de vară. Şi cineva chiar a decis să înceapă o fermă.

"Mâine". Poate că această proprietate de viaţă. La ferma existat în forma sa pură, necesare aparatelor de coerciţie. Dar dacă acest lucru a fost executată şi a dus la un sat din Rusia tradiţională la colaps? Poate în soluţionarea dvs. trebuie să fie stilul de viaţă multiple?

IV Dar ferma ", trebuie mai întâi încă organizate. Legislativ, statutul Ecovillage, case de rudenie. Si apoi upgrade ceva. Retragere la dreapta sau la stânga. Convingă autorităţile că eco-decontare - nu este o noţiune de cabinet. Ea are o legătură directă cu un mileniu de istorie rusă. case ancestrale a existat nu numai în rândul clasei privilegiate. În Siberia şi ţăranii de nord, din partea popoarelor nomade din Rusia - precum. Orice familie neneţ ştie unde şi cât de departe se extinde păşunile strămoşesc, pentru care migrează.

"Mâine". Şi am în mintea noastră rătăcit de aceste reprezentari, şterse din memorie. Restaurare greu.


Bow la gazda. Ne asezam in masina. Haide.


AB în regiunea Belgorod, unde a vizitat recent Medvedev, să aloce teren - de la 15 Sotola un an şi jumătate de acri. Şi de înregistrare durează, nu cred, doar două săptămâni. Şi să dea credite pentru a construi o casa. Cu alte cuvinte, această experienţă este în ţară.

"Mâine". ofiţerii de dvs. nu sunt doar suficient de mare şef încrunta.

AB şi în regiunea Nijni Novgorod a liderii municipali care încearcă să atragă oamenii la pământ.

"Mâine". Ei bine, ca te-au construit deja imobiliare lor?
AB Pentru a începe, am cumparat o casa intr-un sat din apropiere, vom comunica cu oamenii.

"Mâine". sociale Mediul rural - ceva dificil, ambiguă. Fiind neobişnuită pentru a fi eliminate şi să spună nepoliticos.

AB Pentru toate timpul vieţii noastre în sat nu am nici o dorinta de a calomnia pe cineva nepoliticos.

"Mâine". Ai o inima uşoară? Iti place oameni?

AB doar că vrem într-adevăr toate dintre ele sunt chiar mai bune de viaţă să poată rezista, spre a se naşte, în toate glorie. Sa dus la o casa de ziua lui. Bunica transformat 80 de ani. Viaceslav coace un tort. Am fost foarte bine primite. Noi le-au avut foarte fericit. Este un păcat că melodiile vechi au aproape nu ştiu. Şi noi ne-au şi must. Compune, efectua, scrie discuri. Ne-ar fi interesat să aud sunetul primordial. Alas. Dar auzi acum cum coloniştii noştri cântă ...

Lasam masina la marginea pădurii tineri. Tulpini - degetele de o parte, nu de a ajunge. Un total de cincisprezece ani în urmă a existat un câmp.

Du-te pe calea o sută de metri. Printre pădure, nu chiar în lunca, şi strâns înconjurat de mesteacan si brazi este un jurnal de cabină în cele două ferestre. În casa - tineri Damir şi Irina. Exprimate soba de fier în mijloc. Proiectul este o saună. A costat-o familie de tineri din cele 24 de mii de ruble. Se aşeză pe Frane pe sabote de pin. Damir şi joacă chitara armonica simultan. Irina - vioara.

Damir - chitarist avansate. Toate stilurile efort deţine: de la blues la Roma şi a ţării. Vocea sa este mare, de apel. Vioară şi Irina incitare frumos ritm, ecouri, improvizând. Ma simt afinitate.

Ei cântă: "Ne-am dus spre vest şi a căzut într-un şanţ. Ogloblya lansat şi sa dus la Tibet noapte. Petrecut într-un câmp din Rusia, a salutat zorii zilei. Met, a uimit prima dată într-o mie de ani. Am văzut lumina, este. Zgâriat el însuşi, şi a decis - vor fi locuiesc aici! "

Alte cântece sunt asemănătoare cu ceva imnuri religioase, dar sistemul nu este tragică, dar luminoase, tineresc. Ei au stabilit tonul pentru pionieri, lectura înălţimi spirituale. În cazul în care o religie este prezent în cântece, este o religie de bucurie şi dragoste. La sfârşitul lumii, natura tranzitorie a tuturor celor vii de pe pământ nu este nimic.

Unele mai trist fără clowning cu melodii de pe disc, care apoi mi-a dat ghizii mei Andrew şi Viaceslav.

"Oh, nu a căzut o stea, şi care arborează nu este o soarta,. Zilele fugit lăsând lumina, şi a durat până în zori de zi cer, mi ...

sentimentul religios aici exprimat mai evident, dar este, de asemenea, atras de bucuria de a fi. Teme sunt mari: soarele, muzica, ziua de nastere, actualizate ţară. Şi o atenţie sporită propriile starea lor de spirit. "Este cu fluxurile de cool, flux spumante, apă vie. În primăvara Jet Clean inima ta mă spăl" ...

În cele din urmă baieti mi-a dat un film despre nativ Ecovillage. Ei vară în plină desfăşurare. O mulţime de oameni care nu îndeplinesc în excursie, acum în faţa mea pe ecran ", ca parte conta.

Din poezia de înaltă trece lin pe proza dure. Iată TV Anatoli Molchanov şi soţia sa, Tatiana în proprietatea sa de a vorbi de apel de lăcustele zi fierbinte de vară despre modul în care agricultura ecologică


Anatoly Molchanov cartofi. Doi ani de creştere, apoi paddled, a făcut paturi. Acum, aici sunt roşii, fără orice film.

Tatiana Molchanov pământ. "Re arat, nu, nu sape. Sub perepreet fân. Ai ridica, se aflau pe teren cartofi, din nou ascuns. Şi să scadă Nu vă faceţi griji. Kopko, de asemenea, ca atare nu. Ridicaţi capacul pentru blaturi. Si ea - cartofi. Net. Tu nu se poate spăla - dreptul în oală. Nr de legare la pământ în sus, plivitul. viermi Earth slăbit mai bine decât orice plug.

A. Agricultură, toţi suntem absolut ecologice. Terenul este aproape intact. Singura problemă - turişti din oraşul de pe lac. Masa de alcool dintr-o păzită, sticle de aruncare. Avem pungi de sticle şi contrabandă cu masina de export. Anterior, fiule, le-am colectat în saci de sticle. De sub unchiul beat trage abandonat containere - acţionează asupra publicului. Acum avem saci de răspândit în jurul vetrele locuri. Si oamenii chiar au ele însele recipiente goale în pungi de aranjate. Maniere simte mai bine. Este place.

T. Când vă mutaţi în numele tuturor sperie lipsa de bani. Dar se dovedeşte că cei care încearcă să câştige mai mulţi bani pentru a decide să se mişte, şi rămâne în oraş, ea câştigând înăspreşte. Iar cei care iau cu curaj un pas de sol, pus repede o casă aici şi asigură o viaţă mai bună ...


În jurul aşezări noi - păduri imense, tineri, înflăcărat, ostil în sălbăticie sale. Ele sunt ca tsunami-ul din Rusia, mult timp, o jumatate de secol, au fost laminate atât de repede şi aprofundată absorbit lumii ţărăneşti primordiale. Vă deplasaţi în aceste păduri, atât pe fundul oceanului. Dintr-o dată tu a vedea în iarna păduri impunătoare biserică din cărămidă roşie. Zybyatsya sale contururi, texturi. Nu pot să cred că, în realitate este prea mare cu mesteceni pe veranda o jumătate de secol Dumitru catedrala din Salonic. Iar acoperisul este încă intactă, şi cruci. Şi tot în jurul loc de locuinţe o turmă mare - Padure mascate.

Rusă Atlantis - este în adâncul pădurilor, în conformitate cu masele de coroane ...
Ziar Maine, Lyskov Alexandru
№ 02 (686) pe 1.10.2007


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.