Nocivitatea pesticidelor, detectata de albine echipate cu radar

/ Vizionări: 6508

Пчелы, оснащенные радаром, подтвердили опасность пестицидoв

 

 

Cativa biologi eneglezi de la Rothamsted Research au echipat un stup de albine cu antene-radar pentru a recolta probe care sa demonstreze efectul nociv pe care pesticidele il au asupra acestor insecte polenizatoare, scrie maxisciences.com.

 

Dispozitivele au cativa centimetri lungime si au fost lipite pe spatele albinelor pentru a supraveghea individual traiectoria pe care acestea o urmeaza, in scopul de a demonstra ca influenta controversata a pesticidelor asupra sistemului de navigare al acestor insecte polenizatoare”, potrivit maxisciences.com.

Uniunea Europeana (UE) a interzis de curand utilizarea produselor pe baza de fipronil, un pesticid folosit pentru tratarea semintelor de floarea-soarelui si sfecla de zahar, care are un efect negativ asupra albinelor.

Aproximativ 80% din polenizarea plantelor are loc datorita albinelor, iar acest proces e natural si gratuit”, a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor.

Decizia de ainterzice fipronilul a fost luata la mijlocul lunii iulie primind aviz pozitiv din partea a 23 de state membre UE. Ea va fi aplicata din 31 decembrie 2013.

 

 

 

Sursa: green-report.ro