ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Noul material sensibil la lumină care absoarbe CO2




 

 

Pe fundalul preocupărilor legate de acumularea gazelor cu efect de seră în atmosferă, multe instituții de cercetări ştiinţifice sunt în căutarea unor metode de captare a carbonului - colectare, stocare și chiar o posibilă re-utilizare. Cu ajutorul noului material eficient energetic emisiile provenite de la centralele electrice pe bază de cărbune pot fi reduse în mod semnificativ. Materialul este capabil să absoarbă cantități mari de dioxid de carbon și să-l capteze, interacţionând cu razele solare.

 

Într-un studiu, publicat în Angewandte Chemie, cercetatorii de la Universitatea Monash și CSIRO, au descoperit o structură metal organică (metal organic framework -MOF) fotosensibilă, o clasă de materiale, cunoscute pentru abilitatea lor de a acumula gaze în cantități excepționale. Această descoperire face posibilă crearea unui instrument puternic și rentabil pentru a capta și a stoca (potenţial prelucra) dioxidul de carbon.

Utilizând lumina soarelui pentru a capta carbon, noul material rezolvă problema costurilor suplimentare și ineficienței asociate de utilizarea tehnicilor existente pentru captarea dioxidului de carbon, mari consumatoare de energie. Tehnologiile moderne folosesc materialele lichide pentru a capta carbonul, care apoi se încălzesc o lungă perioadă de timp pentru a elibera și a stoca dioxidul de carbon.

Profesor Asociat, Bradley Ladewig de la Departamentul de Inginerie Chimică la Universitatea Monash, susține că MOF este o descoperire uimitoare în domeniul tehnologiei de reducere a emisiilor.

"Prima dată a fost descoperită posibilitatea proiectării sistemelor de captare a carbonului, care utilizează lumina soarelui pentru a iniția procesul de eliberare a dioxidului de carbon, - spune profesorul Ladewig. - Este un pas important în tehnologia de captare a carbonului".

 

Новый светочувствительный материал, поглощающий СО2

 

MOF este o clasă nouă promiţătoare de materiale, constând din grupuri de atomi de metale legate de moleculele organice. Datorită suprafeței lor interne ultra maxime, comparabile cu suprafața unui teren de fotbal, pe un gram de MOF, acest material poate conține cantități semnificative de gaze.

Absolventul și principalul autor al articolul, Richelle Lyndon susține că tehnologia cunoscută sub numele de foto-comutare dinamică a fost completată cu molecule de azobenzen, sensibile la lumină.

«MOF poate elibera dioxidul de carbon adsorbit în timpul expunerii la soare, la fel ca şi la stoarcerea unui burete", - a spus Lyndon.

" MOF descoperit de noi este similar după structură cu dioxidul de carbon. Însă, moleculele sensibile la lumină pot fi în mod eventual combinate cu alte materiale din clasa MOF, creând tehnologia de captare și de eliberare aplicabilă pentru alte gaze".

Cercetătorii, conduşi de profesorul Matthew Hill de la CSIRO, în prezent optimizează materialul pentru a crește eficiența de absorbție a dioxidului de carbon la nivele adecvate proceselor industriale.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei de Ştiinţă şi Industrie (Science and Industry Endowment Fund).

 

Autor: Alexandr Ivascenko

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 februarie 2013 17:02
Vizualizări: 2051

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
80
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
51
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
229
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
169