Nu numai bani, dar o mare dorinţă de a schimba viaţa ta

/ Vizionări: 3658

Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Locuitorii din satul Reskeyets, raionul Ştefan Vodă obosit de zile gri, noroi şi ruina, care le înconjoară. Începeţi să decidă de colectare a gunoiului şi de curăţare a fântânilor. Rafale de vânt de sateni apreciat în cadrul Naţiunilor Unite şi a contribuit cu bani.

Timp de 10 ani Reskeyets sateni vis că totul a fost ... ca şi la om. Dar, sa zicem, in tot acest timp nu luck cu ei primari.

- Am avut o mulţime de primari - de oameni, dar ei nu au făcut nimic şi nu. Acum, primarul - vecinul meu şi suntem mândri de ea. Timp de sase luni, satul sa schimbat, - spune cu un rezident. Reskeyets Ion Bliss.

- Nimeni nu a avut până acum nu prea îngrijorat de sat. Nu e de mirare spun ei, atunci cand o femeie devine un lider care vine şi curăţenia, şi cultură, şi atunci totul altceva - vorbeşte cu un rezident. Reskeyets Agathias Odobesku.

La iniţiativa primarului şi sprijinul financiar al ONU, Reskeyets sat a venit la viaţă. La propriu, curăţate puţuri, eliminat de gunoi de la drumuri, a construit mai multe poduri peste o prăpastie, reparat turnuri de apă.

- Are aproximativ 120 de persoane. Lăsaţi toate treburile casei, cineva a tăiat via, la cineva care lucrează în domeniu, dar a abandonat totul pentru a termina lucru. Dar acum satul transformat, mergem la el cu plăcere şi mândrie pentru ei, - subliniază cu rezident. Reskeyets Agathias Odobesku.

- Acest lucru este în primul rând. În primul rând, să facă totul aici, si apoi a venit acasă. Am mai putin somn, uneori de lucru pe timp de noapte, dar încă mai au timp pentru a face - note de la un rezident. Reskeyets Zinaida Laskarati.

- Chiar dacă Primăria a încercat să facă totul pe noi înşine, nu am fi făcut faţă fără ajutorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, - spune primarul cu. Reskeyets Paraschiva Grosso.

Diligenţă a rezidenţilor locali şi 4 luni de la exploateaza forţei de muncă au fost recompensate. În plus faţă de satisfacţia morală a fiecărui şi a luat destul de concrete. O modestă, deşi ... dar oamenii spun că nu au de lucru pentru bani, ci de dictează a sufletului.

- Nu ştiu exact cât de multe am fost dat, ceva despre o sută de lei. Dar nu au putut-mi dea bani, pentru că am lucrat din inimă, să facă satul său un frumos, ajuta un pic. Şi am da banii bisericii - a vorbit cu un rezident. Reskeyets Luca Lipetsk.

Privind îmbunătăţirea sat Reskeyets Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a alocat aproximativ 200 mii lei. Plus banii Primăriei.

- Reskeyets una din cele 22 de sate care au suferit cel mai mult ca urmare a secetei. Prin urmare, am decis să ajutăm pe aceşti oameni, punerea în aplicare a proiectului privind dezvoltarea rurală. Acest lucru nu se va opri şi va continua să ofere asistenţă şi alte aşezări umane - rezumă reprezentantul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Ignacio Artaza.

DIANA Pungo, Vlad KOROBAN
http://tv7.md/?page=Society&id=10850&lang=ru&list=1