ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Numărul leilor africani s-ar putea înjumătăţi până în 2035

Cercetătorii americani avertizează că, în ritmul actual de distrugere a habitatelor şi de vânătoare, riscăm să pierdem jumătate din populaţia de lei africani în următorii 20 de ani. Astfel, vom ameninţa şi leii cu extincţia, pe lângă alte mamifere mari, precum elefanţii şi urangutanii.

Jumătate dintre cele 20.000 de exemplare de lei de pe continentul african ar putea dispărea în următorii 20 de ani, din cauza braconajului şi a activităţilor umane care le distrug habitatul. Avertismentul vine din partea unor cercetători americani, care au efectuat un studiu pe o perioadă de 20 de ani şi au publicat recent rezultatele în revista US Proceedings of the National Academy of Sciences.

Singurele exemplare care nu se află în pericol sunt cele din sudul continentului, din ţări foarte bine protejate, ca Botswana, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe. Aici, se înregistrează deja o creştere a populaţiei de lei, însă aceasta nu poate compensa declinul general.

Autorii studiului au estimat că, la jumătatea secolului trecut, populaţia de lei africani era de 10 ori mai mare decât în prezent, exemplarele rămase regăsindu-se pe doar un sfert din teritoriul unde erau întânite anterior. Din acest motiv, au cerut încadrarea leilor în categoria animalelor pe cale de dispariţie.

În vestul Africii, leii sunt deja pe lista animalelor ameninţate grav cu dispariţia. Analiza noastră sugerează că ar trebui încadrate similar şi centrul şi estul Africii, unde, deocamdată, sunt văzute doar ca animale vulnerabile.

Dispariţia leilor este cauzată în principal de activităţile umane. Localnicii îi omoară pentru a-şi proteja animalele domestice sau pentru a face loc plantaţiilor. Uneori, leii sunt ucişi pentru piei sau pentru oase, care sunt folosite în medicina tradiţională în China, ca înlocuitor pentru oasele de tigru, specimen devenit prea rar deja.

Unul dintre autorii studiului a menţionat că, pentru protejarea adecvată a leilor, autorităţile ar trebui să cheltuie anual 2.000 de dolari pentru fiecare kilometru pătrat de habitat.

Alte cazuri de braconaj au fost înregistrate recent în Zimbabwe, unde au fost descoperiţi 22 de elefanţi otrăviţi. Populaţia de urangutani este de asemenea în pericol, din cauza incendiilor aprinse intenţionat de oameni în Indonezia.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 31 octombrie 2015 13:00
Vizualizări: 1368

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
102
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
131
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
99
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
241