Numărul virozelor este în creştere

/ Vizionări: 2294

Растет число вирусных заболеваний 

 

Cum tratăm infecțiile respiratorii acute
Cum tratăm infecțiile respiratorii acute

Numărul cazurilor de viroze respiratorii este în uşoară creştere comparativ cu săptămînile trecute. Pînă în acest moment cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Au fost însă depistaţi viruşi care provoacă infecţii nongripale.

 

Şeful Laboratorului infecţii virale şi respiratorii al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Petru Scoferţa, a declarat pentru Info-Prim Neo că, în comparaţie cu săptămîna a 50-a, cînd s-au înregistrat peste 5 100 de cazuri, în săptămîna a 51-a s-au înregistrat cu o sută de cazuri mai mult. Dintre cele peste 5 200 de cazuri înregistrate peste 700 au fost cu spitalizare. Potrivit şefului laboratorului, numărul virozelor este specific pentru această perioadă a anului. 

Petru Scoferţa a menţionat că din numărul total de îmbolnăviri cei mai mulţi sînt copii, care sînt şi cei mai predispuşi la îmbolnăvire. Debutul virozelor este însoţit de simptome cum ar fi secreţiile nazale, strănuturile, tusea, uneori febră şi durerile de cap. Dat fiind că majoritatea virozelor sînt transmise pe calea aerului, Petru Scoferţa recomandă persoanelor bolnave să evite locurile aglomerate, să-şi acopere gura cu batistă atunci cînd tuşesc sau strănută, iar cînd intră în contact cu alte persoane să poarte o mască de protecţie.

De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirile se recomandă consumul produselor care conţin vitamina C (lămîia, coacăza neagră, coacăza roşie) şi a produselor fitoncide (usturoiul, ceapa), deoarece ele sînt antimicrobiene. Şi modul de viaţă sănătos, fără fumat şi fără alcool, la fel conferă organismului rezistenţă la viroze.

 

 

Sursa: moldovenii.md