O curiozitate pe harta Europei: satul tăiat în două de o graniţă

/ Vizionări: 2920
Tag-uri: , ,

Сен-Жингольф

 

St. Gingolph (sau Saint Gingolph) este o localitate care astăzi e divizată în două: o parte sub administraţie franceză (aparţinînd de Haute-Savoie), cealaltă sub administraţie elveţiană (cantonul Valais).

Revoluţia comunitară în Europa s-a început (+ Video)
Revoluţia comunitară în Europa s-a început (+ Video)

Numele se pare că îi vine de la Sfîntul Gangulphus, care ar fi trăit ca ermit în această regiune. Atestată documentar din anul 1569, localitatea este mult mai veche, apele minerale din imediata vecinătate fiind apreciate încă din Antichitatea romană.

Deşi are două primării şi beneficiază de două sisteme judiciare distincte, St. Gingolph are şi astăzi o singură parohie, un singur cimitir, o singură biserică, ridicată în secolul al XVII-lea. Iar dacă a existat un timp cînd, pentru oficierea căsătoriilor religioase - ori pentru înmormîntări - era nevoie de o dispensă care să permită trecerea mirilor, a naşilor şi a nuntaşilor - ori a bocitoarelor şi a rudelor şi prietenilor defunctului - dintr-o ţară în cealaltă, astăzi gheretele vameşilor au mai mult... funcţie decorativă.

Vechea gheretă a grănicerilor poate deveni oricînd punct muzeal. Pe micul pod de piatră, două săgeţi indică: spre dreapta – Franţa, spre stînga – Elveţia.

Сен-Жингольф

Сен-Жингольф

Сен-Жингольф

Сен-Жингольф

Сен-Жингольф

Сен-Жингольф

 

Sursa: moldovenii.md