ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O descoperire în domeniul energiei solare ar putea face fotoelementele a fi inutile



O descoperire în domeniul energiei solare ar putea face fotoelementele a fi inutile

 

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au făcut o descoperire despre comportamentul luminii care poate schimba tehnologia generării electricităţii din energie solară o dată pentru totdeauna.

Stephen Rand, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, şi William Fisher, doctorandul la Departamentul de Fizică Aplicată, au descoperit că lumina soarelui la o intensitate dorită şi îndreptată prin materiale transparente non-conductive, cum ar fi sticla, poate crea câmpuri magnetice, care sunt cu 100 milioane de ori mai puternice, decât se credea anterior. De fapt, studiul lor contrazice legea seculară a fizicii.

Este cunoscut faptul că lumina solară are două componente - electrică şi magnetică. Până acum, oamenii de ştiinţă din întreaga lume considerau că efectul câmpului magnetic este atât de slab că acesta poate fi ignorat. Rand şi colegii săi au dovedit contrariul. Câmpul magnetic, produs în rezultatul trecerii luminii prin sticlă, este atât de intens, că, după puterea de acţiune, poate bine "concura" cu câmpul electric. Bateriile optice obţinute nu necesită utilizarea semiconductoarelor, deoarece nu absoarbe lumina soarelui pentru a emana căldura şi a separa ulterior rezerve de energie pentru a crea tensiunea.

După cum au arătat Rand şi Fisher în articolul lor publicat în Jurnalul  „Fizica Aplicată”, în noua tehnologie în loc de semiconductoare sunt folosite lentile pentru a concentra razele solare şi fibre conductive. Oamenii de ştiinţă cred că, în loc de sticlă poate fi folosită şi ceramica transparentă. Totodată, ei speră să obţină o înaltă eficienţă a bateriilor optice, care ar fi echivalentul performanţelor de calitate a elementelor fotovoltaice de clasă comercială, existente azi.

Dar deocamdată cercetătorii, în mod experimental, au stabilit că pentru obţinerea câmpului magnetic, intensitatea căruia este suficientă întru a genera electricitate, este necesar să se treacă prin sticlă lumina solară de o putere de aproximativ 10 milioane de waţi la fiecare centimetru pătrat. În prezent ei caută modalităţi şi materiale pentru a folosi lumina de o intensitate mai mică.

Probabil, că în viitorul apropiat vom avea mai multe opţiuni  pentru a genera electricitate, de exemplu, direct de la ferestre.

 

 

Sursa: rf-energy.ru cu link pe cheburek.net

ABONAȚI-VĂ
Joi, 09 iunie 2011 17:24
Vizualizări: 2433

Citiţi de asemenea

Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
27
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
40
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
146
Sfinxurile au jucat un rol important în lumea antică, dacă ne luăm după numeroasele lor sculpturi și reprezentări. Sfinx...
53