O eclipsă inelară de Soare a defilat pe planetă (+Video)

/ Vizionări: 3178

O eclipsă inelară de Soare a defilat pe planetă (+Video) 

 

În curînd va avea loc un fenomen astronomic extrem de rar
În curînd va avea loc un fenomen astronomic extrem de rar

Milioane de pămînteni au avut noroc să asiste pe 20 mai 2012, la un fenomen astronomic rar, "eclipsa inelară", care a fost văzută ca o bandă largă, trecînd din Asia peste Oceanul Pacific, în partea de vest a Statelor Unite.

 

Probabil că acest fenomen este posibil datorită combinaţiei unice a dimensiunilor de Soare, Lună şi a distanţei dintre ele şi Pămînt. Dimensiunea Soarelui, este aproximativ de 400 de ori mai mare decît cea de Lună, de atîtea ori diferă şi distanţa de la planeta noastră, pînă la satelit şi astru. Datorită acestei combinaţii, dimensiunile aparente ale Lunii şi ale Soarelui, pentru pămînteni sunt aproape identice, ceea ce ne oferă o oportunitate unică de a viziona acest fenomen astronomic atunci, cînd discul Lunii acoperă Soarele, iar spectatorii nimeresc în zona umbrii.

Nu putem spune că eclipsele se petrec foarte rar. Cu toate acestea, zona de vizibilitate nu întotdeauna are loc în locurile dens populate ale Pămîntului şi oamenii nu pot admira deseori eclipsa. De data aceasta, banda de eclipsă a parcurs Pămîntul deasupra Japoniei, Insulelor Aleutine, ajungînd în vestul Statelor Unite.

În multe zone dens populate, din acest fenomen, care prezintă un mare interes ştiinţific, s-a făcut un adevărat show pentru masele populare.

„Tururi ale eclipsei” au fost organizate în şcolile japoneze, parcuri pe coastă. Pentru a examina şi a memoriza mai bine fenomenul, muţi japonezi au plecat în mare cu bărcile şi chiar s-au efectuat zboruri cu avioanele private. TV Tokyo, a transmis eclipsa de Soare în direct.

Pînă în ultimele clipe, pentru locuitorii capitalei japoneze, nu a fost clar dacă ei ar putea vedea bine momentul interesant, atunci cînd Soarele este complet acoperit de discul lunar, în jurul căruia se formează o strălucire inelară. Norii s-au adunat deasupra oraşului Tokyo şi uneori, a plouat un pic. Cu toate acestea, parcă la comandă, la momentul potrivit, norii s-au risipit şi au oferit oportunitatea de a "satisface cererea mare".

 

O eclipsă inelară de Soare a defilat pe planetă (+Video) 

 

Desigur, cel mai mult au fost impresionaţi copiii, care au asistat pentru prima dată la eclipsa inelară de Soare. Unul din elevi, care a vizionat fenomenul în mulţimea din Tokyo, Kaori Sasaki, a comentat cu mult entuziasm cele văzute : "A fost un eveniment magic, niciodată nu am văzut aşa ceva!"

Desigur, forfota în legătură cu eclipsa, nu a putut să nu fie folosită pentru publicitate. Combinînd "utilul cu plăcutul", gigantul industriei electronice din Japonia, Panasonic, a organizat o adevărată expediţie pentru a filma eclipsa din vîrful Muntelui Fuji. O opinie avansată privind protecţia mediului înconjurător şi dorinţa de a participa după posibilităţi, Panasonic şi-a demonstrat-o utilizînd pentru alimentaţia echipamentelor dispozitivele solare fotovoltaice. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii companiei, au declarat că: ” scopul expediţiei a fost difuzarea în direct a celei mai frumoase eclipse inelare, din cel mai înalt munte din Japonia".

 

O eclipsă inelară de Soare a defilat pe planetă (+Video) 

 

Evenimente similare, au fost organizate pentru publicul larg din China şi Taiwan. Dar, în timp ce în Japonia vremea a favorizat publicul, rezidenţii din Hong Kong au fost mai puţin norocoşi. Lîngă Museul spaţial, pe cheiul Kowloon, a fost instalat un telescop cu filtre, pentru a privi mai bine fenomenul. Iar, mulţimile de oameni care s-au adunat, nu au putut vedea aproape nimic, au fost împiedicaţi de norii denşi.

În Statele Unite ale Americii, eclipsa a putut fi contemplată la Reno, Nevada, Oakland, California şi alte regiuni. Unul din cele mai bune locuri de observaţie a fost declarat New Mexico, în care lîngă Monumentul Naţional de petroglife (desene rupestre), aproape de Albuquerque, s-au adunat în avans sute de turişti. Unul dintre ei, Brent Veltri din Colorado, a spus că consideră eclipsa, cel mai frumos fenomen pe care l-a văzut vreodată.

Eclipsa a trecut deasupra Pămîntului cu o bandă lată de 240-300 km. Această zonă largă de vizibilitate, este un record pentru perioada de o mie de ani. Complet sau parţial, eclipsa a fost văzută în Asia de Est şi America de Nord.

 

În baza materialelor BBC 

 

 

 

 

Sursa: facepla.net