O excursie la muzeul din oraşul Comrat (Foto)

/ Vizionări: 5860

O excursie la muzeul din oraşul Comrat  (Foto)

 

O excursie la muzeul din oraşul Comrat  (Foto)

Pe 20 februarie muzeul istoric şi etnografic din regiune a împlinit 40 de ani. Cu acest prilej, a avut loc o celebrare, la care au participat reprezentanţi ai comunităţii de creaţie din Găgăuzia, colegii de la alte muzee, istoricii, oficialii guvernamentali, oaspeţii de la Chişinău.

Cu mult timp înainte de deschiderea oficială a muzeului Comrat în UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), pe 14 februarie 1964, a fost înfiinţat un oficiu al istoriei locale în casa pionierilor, condus de Anatolie Marinov. Problema de deschidere a muzeului a fost ridicată în mod repetat, au fost depuse eforturi importante pentru crearea lui . Şi iată că, în baza copiilor de materiale, colectate de Marinov, expuse în casa de pionieri, în baza arhivei de fotografii personale la tema istoriei plaiului, în 1969, a fost creat muzeul regional istoric şi etnografic din Comrat, al cărui director a devenit Marinov. Şi tot poporul Găgăuziei îl consideră fondator al acestei instituţii.

Acum, muzeul din Comrat numără mai mult de 64 000 de exponate din fondul esenţial şi cel auxiliar. Colecţiile lui sunt descoperiri arheologice locale, articolele vechi de uz casnic şi obiectele de artă decorativă, documentele din secole 19-20, filatelia, numismatica. Există o colecţie de broderie foarte bogată, o colecţie de minerale vechi, oseminte de animale antice. De asemenea, într-o sală separată sunt expuse obiecte, care reflectă istoria şi cultura găgăuzilor – poporului turc , care practică creştinism, şi trăieşte, în special, în partea de sud a Moldovei.

În 2008, a fost organizată o conferinţă la tema "Represiuni şi foamea din 1940". Evenimentul s-a desfăşurat la un înalt nivel. Au fost invitaţi locuitorii represaţi al plaiului, oaspeţii şi toţi cei care au dorit să-şi aducă obolul memoriei din acele zile. Au fost colectate materiale la acest subiect, dar deocamdată în muzeul încă nu există secţiunea relevantă.

Muzeul expună obiectele etnografice ale diferitor popoare. Cu toate acestea, în prezent se examinează chestiunea privind reorganizarea lui  în casa etnică şi culturală a găgăuzilor. Muzeul va fi specializat în domeniul istoriei poporului găgăuz. Opinia a cauzat discuţii controversate la această problemă.

Şi acum – o excursie virtuală!

O excursie la muzeul din oraşul Comrat  (Foto)

 

Sursa: baza.md