ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O nouă metodă de a obține recolte bogate

Cîți oameni atîtea metode, și fiecare dintre ele sînt de autor și poate această metodă vi se va potrivit. Dacă sînteți în căutarea unui secret pentru grădina voastră, atunci încercați această variantă. Este o metodă nouă, dar foarte eficientă. Haideți să facem grădinăritul o afacere plăcută…

Agricultura biologică intensivă după J. Jevons.

Atenția grădinarilor periodic este captată de noi metode de obținere a recoltelor bogate pe terenurile lor. Multe metode au sens tradițional, ele pot fi folosite cu succes, dar trebuie să țineți cont de condițiile locale.

Principalele procedee se rezumă la următoarele. Pregătirea terenului presupune o săpare dublă a parcelelor pînă la o adîncime de 60 cm cu adăugarea compostului (fără strămutarea straturilor de sol). Aici munca fizică grea se încheie. Mai departe, urmărind sfaturile fermierului, plantele trebuie sădite sau semănate la o anumită distanță în ordine de șah. Pentru contracararea bolilor se recomandă o soluție specială de bălegar cu zer sau alte reziduuri lactate și fîn purted. Solul este alimentat cu un mix de microbi, pregătit din produsele ce sînt în fiecare casă (zer, smîntînă, miere, drojdii), care va activiza activitatea microorganismelor din sol. E utilă și adăugarea varului, de asemenea, se admite și alimentarea cu îngrășăminte minerale. Pentru regiunile secetoase, se recomandă udarea sub rădăcină (15-20 cm).

Metodele de creștere a plantelor după Jevons pot fi interesante pentru agricultorii noștri. însă nu trebuie să contăm pe roade mari obținute de autor în condiții climatice de stepă uscată și cu soiuri productive și hibrizi.

Savanții ruși au testat metoda lui Jevons în 1998-2001 în condițiile regiunilor din Nord-Vest (Sankt Petersburg. La creșterea cartofilor metoda tradițională cu utilizarea mineralelor a fost comparată cu metodele lui Jevons și Ușakov. După Ușakov, solul se prelucrează fără a-l întoarce. În ziua plantării, solul este afînat cu furca, iar în calitate de îngrășămînt. Se utilizează compostul putrezit de 7-8 luni în bază de bălegar, iarbă și sol. Cartofii au fost crescuți pe două terenuri – cu diferite tipuri de sol.

Studiile au arătat că roada de cartofi, crescuți după metoda lui Jevons era mai înaltă decît cea crescută după metoda tradițională, cu 26% pe solurile grele și cu 94% pe solurile cultivate. Însă roada cartofilor crescuți după metoda lui Jevons a cedat în fața celei obținute după metoda lui Ușakov și a constituit doar 67% și 83% din ultima, respectiv tipului de sol.

Se presupune că roada înaltă de cartofi după Jevons a fost obținută din contul unei plantări mai dese a cartofilor. Însă în sezoanele umede sădirea densă a condus la afectarea cartofilor cu mană. După experiența de trei ani a fost menționată sporirea humusului în sol. Pentru solurile grele și cultivate cu ape freatice la suprafață nu au fost depistate avantaje ale metodei lui Jevons.

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
223
În căutarea secretului unei pieli tinere și frumoase, multe persoane recurg la produsele anti-rid. Alegerea produselor d...
163
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
234
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
153