O tehnologie agrară antică ar putea ajuta agricultura să se adapteze la schimbările climatice

/ Vizionări: 2234

Potrivit unui studiu al savanților de la Universitatea Sussex, soluția pentru deficitului alimentar în legătură cu schimbările climatice ar putea deveni tehnicile agricole de 700 de ani din Africa de Vest. Această metodă străveche contribuie la transformarea solurilor sărace în soluri fertile, datorită conținutului sporit de hidrocarburi.

Potrivit unui studiu al savanților de la Universitatea Sussex, soluția pentru deficitului alimentar în legătură cu schimbările climatice ar putea deveni tehnicile agricole de 700 de ani din Africa de Vest. Această metodă străveche contribuie la transformarea solurilor sărace în soluri fertile, datorită conținutului sporit de hidrocarburi.

În studiul publicat în revista „Fronters in Ecology and Environment” se arată că metoda constă în adăugarea în sol a deșeurilor menajere și a cărbunelui de lemn, ce-i conferă culoarea neagră. De aici și denumirea „Solurile negre africane” (African Dark Earths).

Solurile fertile din Liberia și Ghana sînt cele mai potrivite pentru agricultură. Metoda permite îmbogățirea lor cu carbon organic cu 200-300%.

Cercetătorii au studiat 150 de raioane din nord-vestul Liberiei și 27 de raioane din Ghana. Asemenea soluri pot fi găsite și în America de Sud, însă nimeni nu știe cum s-au format acestea, spre deosebire Africa de Vest, unde această metodă este utilizată pe larg pînă în prezent și ajută la asigurarea populației cu hrană.

În opinia autorului studiului Davit Solomon de la Universitatea Cornell, faptul că ambele grupe au obținut aceleași rezultate, în pofida distanței semnificative dintre raioane, demonstrează că această metodă este eficientă. Lipsa gadgeturilor și a instrumentelor de înaltă tehnologie nu i-a împiedicat să facă ceea ce noi nu am reușit cu ajutorul celor mai moderne tehnologii.

Dacă toate țările lumii vor urma această metodă simplă, dar eficientă, atunci aceasta va permite prevenirea consecințelor schimbărilor climatice pentru producția alimentelor. Însă savanții menționează că sînt necesare cercetări continue în acest domeniu.

 

Sursa: dobrobook.com.ua


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.