Oamenii au amânat următoarea eră glaciară cu cel puțin 50.000 de ani

/ Vizionări: 2102

Ученые: изменение климата отложило ледниковый период на 50 000 лет

Cercetatorii germani de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului au analizat cele opt ere glaciare care au avut loc în ultimii 800.000 de ani ​​pentru a veni cu noi date din perioadele de timp în care mari părți ale lumii erau acoperite cu gheață. Studiul, publicat în revista Nature, întărește argumentul că activitatea umană a condus planeta într-o nouă eră geologică, cunoscut sub numele de epoca Antropocen.

Studiul recent a arătat, prin simulări, că oamenii au pierdut o epocă de gheață chiar înainte de revoluția industrială și, probabil, au amânat-o pe următoarea cu cel puțin 50.000 de ani. Cercetatorii au subliniat faptul că din cauza cantității mari de dioxid de carbon pompat în atmosferă în ultimele două secole, „probabilitatea de a avea o eră glaciară în următorii 100.000 de ani este redusă”.

Planeta este în pericol: Concentraţie record de dioxid de carbon în atmosferă
Planeta este în pericol: Concentraţie record de dioxid de carbon în atmosferă

Cel mai important lucru este faptul că ni s-a revelat faptul că acum avem o putere geologică. Putem schimba secvența naturală a evenimentelor pentru zeci de mii de ani”, a declarat Andrey Ganopolski, cercetator în cadul Institutului Potsdam.

Unul dintre cei mai importanți factori care declansează o epocă glaciară este așa-numita „excentricitate” de pe orbita Pământului. Orbita Pământului în jurul Soarelui este o elipsă, astfel încât cantitatea de lumina care ajunge la noi variază. În cazul în care Pământul este în cel mai îndepărtat punct față de Soare, lipsa de căldură și acumularea de gheață ar putea da startul la o eră glaciară, însă activitatea umană a reușit să atenueze acest lucru.

 

Sursa: green-report.ro