ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de ştiinţă au descoperit la animale râsul de gâdilat




 

Filosofii antici au definit omul ca un animal care poate să râdă. Cu toate acestea, către Ziua Mondială a râsului celebrată în mod tradițional începând cu 1978 pe 14 ianuarie, cercetătorii britanici, bazându-se pe o serie de experimente și observații, au prezentat o nouă concluzie: la râsul cauzat de gâdilat multe animale reacționează la fel ca și noi, oamenii.

 

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină dovezi datorită gorilei Amy de 19 ani care locuiește în rezervaţia animalelor din Kent. Phil Ridges, un angajat al rezervaţiei, petrece mult timp cu primatele aflate sub tutela sa. El a observat că gorilele, jucându-se împreună, adesea se gâdilă reciproc. Ridges a decis să copieze acest act pentru a verifica reacţia lui Amy: s-a dovedit că gorila nu-şi poate reţine un fornăit de plăcere! Pentru Phil a fost un fel de compliment: "Este plăcut să simți că eşti luat drept al său şi chiar ţi se permite să gâdili pe cineva".

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

Povestea lui Regis a interesat-o pe Marina Davila-Ross, profesor la Universitatea din Portsmouth (New Hampshire). Ea studiază sunetele emise de diferite primate atunci când acestea se distrează. Experimentele au arătat că atunci când o maimuță este gâdilată, ea produce un râs aproape uman și vocalizarea râsului este proprie în cea mai mare măsură primatelor tinere.

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

În secolul al XIX-lea Charles Darwin, care a încercat să unifice prin caracteristici comune omul şi primatele, a declarat că gâdilatul nu provoacă pur și simplu un râs, ci şi ajută la o exprimare a simpatiei reciproce, servind astfel ca un mecanism universal pentru a construi relații sociale atât la primate, cât şi la oameni. Când mama sau tata gâdilă un copil mic, pe el îl umflă râsul. Îi place? Părinții continuă manipulările, sprijinind această comunicare non-verbală. Și la primate şi la om, gâdilatul poate de asemenea să facă parte din flirt și cochetare.

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

Toate acestea înseamnă că sistemul nostru nervos este configurat pentru a răspunde într-un mod similar la altcineva, iar noi niciodată nu vom fi capabili să ne gâdilăm pe noi înşine. Pentru a obţine acest lucru, în conformitate cu teoria Kant-Hecker, este necesară o stimulare intermitentă imprevizibilă a pielii, care excită nervii vasomotorii (sistemul nervos simpatic). Ca urmare este afectat fluxul sanguin al creierului și numai râsul poate relaxa aceşti nervi. În procesul de activare/ inhibare a creierului în timpul gâdilatului și râsetului se trezesc resursele interioare ale organismului, se îmbunătățește funcția neuronilor, creşte rezistență la viruși și dispare orice stres. Prin urmare gâdilatul nu este doar un generator al dispoziţiei bune, dar de asemenea un mare cadou de la o creatură vie la o altă creatură.

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

Profesorul Davila Ross şi colegii ei au fost la început convinşi că râsul la primate şi la oameni are rădăcini comune evolutive și provine cu 30 - 60 de milioane de ani în urmă. Însă studiile ulterioare au infirmat acest lucru: s-a dovedit că râsul provocator ca şi reacția la gâdilat este asemănător celui uman şi este propriu multor altor animale! Cercetătorii americani de la Universitatea din Washington au realizat un experiment cu şobolanii: la început ei au înregistrat sunete pe care şobolanii le-au emis în timpul jocurilor, iar apoi i-au gâdilat. În ambele cazuri rozătoarele au emis sunetele tipice de înaltă frecvență, imposibile de distins fără echipament special, dar ele reprezintă un adevărat râs al șobolanilor!

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

Marina Davila Ross a început să caute fapte despre râsul la alte animale. În acest sens a fost ajutată, cum nu ar fi de amuzant, de YouTube. Pe YouTube cercetătoarea a găsit o mulțime de clipuri video cu "dovezi" – râsul la câini, delfini, bufniţe şi alţi „fraţi de ai noştri mai mici”. Este evident că reacţia lor la gâdilat nu este doar un reflex de luptă împotriva surselor excitante, cum ar fi insectele și animalele mici. Fiecare specie emite sunetele proprii, şi pe baza studierii lor, precum și altor experimente, profesorul Davila Ross intenționează să efectueze un studiu mai amplu al evoluției râsului, care a început mult mai devreme decât se credea anterior.

 

Учёные обнаружили смех от щекотки у животных

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 20 mai 2013 13:57
Vizualizări: 3892

Citiţi de asemenea

Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
8
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
98
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
118
Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie. Celebrarea are loc în jurul unei anumite teme: în 2024, te...
90