Oamenii de ştiinţă ne îndeamnă să renunţăm la carne de dragul ecologiei

/ Vizionări: 2732

Dieta din legume şi consumul redus de carne va diminua cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră, una din cauzele principale ale încălzirii globale, susţine echipa de savanţi din Universitatea Tehnologică din Viena. Profesorul Matthias Zessner şi colegii lui, au decis să "evalueze" impactul ecologic pentru planetă în urma trecerii omenirii la vegetarianism.

 

Oamenii de ştiinţă ne îndeamnă să renunţăm la carne de dragul ecologiei 

Economia şi ecologia sunt interdependente (Video)
Economia şi ecologia sunt interdependente (Video)

 

"Oamenii continue să mănînce cîrnăciori şi alte produse din carne în loc de legume. Însă acest lucru ucide nu numai pe noi înşine, dar şi mediul înconjurător. O dieta sănătoasă va reduce consumul energiei destinate pentru fabricarea alimentelor, precum şi cantitatea îngrăşămintelor aplicate pe cîmpii. În plus, emisiile de CO2 şi alte gaze cu efect de seră, provenite din agricultură, vor fi reduse cu o treime", - se spune într-un comunicat universitar. Autorii studiului au descoperit că trecerea la o dietă adecvată, va reduce suprafaţa terenurilor agricole, pe fiecare rezident din Austria, de la 3,6 mii kilometri pătraţi pînă la 2,6. Deoarece o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră este asociată cu agricultura, acest lucru diminuează şi efectul de seră, transmite RIA Novosti. Potrivit calculelor oamenilor de ştiinţă, dacă acum aceste emisii "agricole" constituie aproximativ 890 kg CO2 pe persoană în an, după trecerea la o "alimentaţie sănătoasă", volumul lor se va reduce pînă la 580 de kilograme. În plus, consumul energiei necesare pentru producerea alimentelor se va reduce semnificativ: de la 1.1 mii de kilowaţi-ore de persoană pe an, pînă la 700 de kilowaţi-ore. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că trecerea la aşa-numita alimentaţie organică - crescută în metode tradiţionale - nu va fi benefică, din punct de vedere al reducerii emisiilor. Dacă în cultivarea produselor ecologice nu sunt folosite îngrăşăminte, acest lucru înseamnă, că la producerea aceeaşi cantităţi de alimente sunt necesare suprafeţe mai mari . Trecerea la alimente organice, dimpotrivă, agravează problema lipsei de suprafeţe semănate şi măreşte dependenţa de produsele de import. Anterior, oamenii de ştiinţă au propus să crească carne artificială pentru a hrăni populaţia de pe glob pînă în 2050. Atunci, potrivit experţilor, pe planetă vor trăi 9 miliarde de oameni. Va fi imposibil de a hrăni acest număr de populaţie, fără a distruge mediul înconjurător, spun oamenii de ştiinţă. Potrivit ziarului The Guardian, care se referă la Royal Society din Londra, chiar şi noile tehnologii, cum ar fi producerea alimentelor modificate genetic şi nanotehnologiilor nu vor da o cantitate suficientă de hrană pentru toţi, din cauza schimbărilor climatice, penuriei de apă şi creşterii consumului la nivel mondial. Ca soluţie, oamenii de ştiinţă propun să crească carne artificială în rezervoare uriaşe. Potrivit ziarului The Telegraph, printre aceste măsuri de menţinere a siguranţei alimentare, experţii numesc promovarea consumului înţelept, precum şi dezvoltarea tehnologiilor noi în agricultură, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

 

Sursa: ecofuture.ucoz.ru